2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Fenntarthatóság

2019. február 12. kedd • 16:03

Be kell építeni a talaj megóvásának fontosságát a köztudatba

A talaj védelme egyre fontosabb a gazdálkodók számára is, hiszen a természeti erőforrások egyik legfontosabb eleme a föld, amelynek mindössze 11 %-a termőföld.

A termőföld megóvása céljából az Európai Bizottság (EB) évekkel ezelőtt megalkotta a talajvédelemről szóló tematikus stratégiát, majd jelentést készített a talajvédelmi intézkedések szükségességéről - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: Pixabay

A jelentésben a EB javaslatot tett arra, hogy a KAP 2020-ig végrehajtandó általános reformja keretében kerüljön sor a talajra vonatkozó követelmények további tisztázására és meghatározására. A jelenleg folyó tervezésben visszaköszön ezen javaslat, hiszen

a talajok szervesanyag-tartalmának védelme, a megfelelő tápanyag-gazdálkodás folytatására irányuló törekvések vannak fókuszban.

Mindezen szemlélet, tevékenység igen fontos, hiszen a talaj lát el bennünket

  • élelemmel,
  • biomasszával és nyersanyagokkal,

az emberi tevékenység tereként és tájként funkcionál.

Ezentúl a természeti örökségek tárházaként szolgál, valamint élőhelyként és génállományként is központi szerepet játszik.

Számos anyagot tárol, szűr és átalakít, mint például a vizet, a tápanyagokat és a szenet. Ezeket a funkciókat mind társadalmi és gazdasági, mind környezeti jelentőségük miatt védeni kell. A termőföldet használó gazdálkodók számára is fontos, hogy a talaját megismerje és védje. Odafigyelésével, szükség szerinti beavatkozásával gazdaságosabbá teszi a termelést, továbbá a jó kondícióban lévő talaj segíti a növényt

  • a stressztűrésben,
  • kevésbé aszályérzékeny,
  • illetve a megfelelő időben tud vizet és tápanyagot szolgáltatni megfelelő tárolókapacitása révén.

Magyarország különösen érdekelt a talajvédelemben, hiszen nagy a hasznosított terület részaránya. Ismerve a talajképződés rendkívül lassú folyamatát, és azt hogy a talaj alapvetően nem megújuló erőforrásnak tekintendő, ezért

a talaj megóvásának fontosságát minden szinten be kell építeni a köztudatba.

További hasznos információhoz juthatnak a témához kapcsolódóan a NAK által szervezett NAKAdémia tájékoztató rendezvénysorozatának keretében.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.