2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Fenntarthatóság

2019. augusztus 28. szerda • 14:39

Betiltásra kerülnek a műanyag csomagolóanyagok

A portugál parlament megszavazta az élelmiszeripari termékek, például a gyümölcsök és zöldségek értékesítési helyein a műanyag zacskók és eldobható, nem megújuló tárolók használatát. A törvény 2023 júniusában lép hatályba.

Az új törvény, amit a legutóbbi parlamenti ülésen az ország minden képviselője egyhangúan jóváhagyott, minden kereskedelmi üzletben alkalmazandó, ami kenyeret, gyümölcsöt és zöldséget értékesít - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Megszűnnek a műanyag csomagolóanyagok - fotó: pixabay.com

A forgalmazóknak elérhetővé kell tenni a fogyasztók számára az eladás helyszínén más alternatív csomagolásokat a kenyér, gyümölcs és zöldség vásárlásakor, amik más, fenntarthatóbb anyagokból készülnek.

Ugyanakkor a kereskedelmi létesítményeknek alkalmazkodniuk kell azokhoz a fogyasztókhoz, akik saját táskájukat akarják hozni, amibe beleteszik az ömlesztve értékesített gyümölcsöt és zöldséget vagy a kenyeret, amit vásárolnak.

Az új törvény pontosan meghatározza, hogy mire is alkalmazandó: 15 mikronnál vékonyabb ultrakönnyű műanyag zacskók, amiket a fogyasztók számára elérhetővé tettek élelmiszerek és kenyér számára és műanyag dobozok/tálcák, amelyeket eldobható csomagolásként vagy edényként funkcionálnak, általában műanyagból vagy habosított polisztirolból készülnek, amit kenyér, gyümölcs és zöldség csomagolására használnak. Ez kizárja a 100% biológiailag lebontható anyagokat, amik biológiai eredetűek és megújulóak.

Azt is előírja, hogy ezek a csomagolási megoldások tilalma 2023 júniusában lép hatályba, valamint hozzáteszi, hogy a fogyasztóknak alternatív megoldásokat kell elérhetővé tenni. A törvényjavaslat eredeti változata az új szabályok bevezetését 2020 júniusára tűzte ki, ám ezt a törvényjavaslat végleges változatában 2023 júniusába tolták ki, hogy az ipar számára több idő maradjon a felkészülésre.

Az APED, a kiskereskedelmi társaságok portugál szövetsége vezette az iparági kampányt a műanyagtilalmat bevezető időszak meghosszabbításáért. Az APED képviselői találkozókat tartottak a portugál képviselőkkel a törvényjavaslat eredeti változatában meghatározott szűk határidők megváltoztatása érdekében. Véleményük szerint ezt mindössze 12 hónap alatt nem lehetett volna végrehajtani.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.