Fenntarthatóság

Innováció

Bióban a jövő?

Ágazati szakértők szerint a magyar gazdaság jövője a GMO-mentes termesztésben és a biogazdálkodás növelésében keresendő, ehhez hamarosan megfelelő támogatások is rendelkezésre állnak majd.

Magyarországon egy évtizede csak csekély mértékben – pár százalékkal – nőtt a biogazdálkodásba bevont területek aránya, míg Ausztriában ugyanennyi idő alatt megduplázódott. Aki idehaza ezzel a szemlélettel termel, az egyelőre jobbára még a külföldi piacot célozza meg, mert a magas hozzáadott értékű terméket a külföldi felvevő piac elismeri és keresi.

Ágazati szakértők szerint mindenesetre a magyar gazdaság jövője a GMO-mentes termesztésben és a biogazdálkodás növelésében keresendő, és ehhez hamarosan megfelelő támogatások is rendelkezésre állnak majd. A bio drágább ugyan, de az egészséget csak a tiszta élelmiszerrel lehet védeni – érvelnek a szakemberek.

A jövő elképzelhetetlen versenyképes termékek nélkül – mondta a Hajnal-tájnak a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. A cég, amely most még elsősorban a tejtermelésre épít, igyekszik is több lábon állni, ezért fordult a biotermékek felé. Az élelmiszer minőségére nagyon érzékeny vásárlói csoportokat célozza meg, elsősorban a kismamákat, aki a gyermeküknek veszik a bioterméket, meg azokat, akik valamilyen betegség után fordultak a bió felé, de a kör szélesedhet.

Szajkó Lóránt tapasztalatai szerint egyáltalán nem nehéz eladni a biotermékeket, sőt, biotejre is van kereslet, bármennyit el tudnának adni belőle, ezért is döntöttek úgy, hogy egyik tehenészeti telepüket biotermelésre állítják át.

hirado.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés