2021.06.18., péntek , Arnold, Levente

Fenntarthatóság

2020. március 09. hétfő • 15:40

Biofach 2020: a bio a megoldás!

Kilencedik alkalommal szerveztünk Kelet-Közép Európa szekciót a világ vezető bio vásárán, a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon.

Biofach minden évben ünnep. A fenntartható szemlélet iránt elkötelezettek közös ünnepe, ahol az ágazatban bármilyen módon érdekelt összes szereplő képviselteti magát a világ minden tájáról – a kutatóktól a bioélelmiszerlánc szereplőin át az uniós szakpolitika magas szintű képviseletéig. A 31. Biofach fényét Jane Goodall nyitóbeszéde emelte, aki így fogalmazott: „A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság az ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás”. Beszéde alátámasztotta a Biofach idei mottóját: „A bio a megoldás” - írja a biokutatas.hu.

fotó: ÖMKi

Kilencedik alkalommal értük el, hogy ezen a kiemelt ünnepen régiónkra is essen figyelem: az ÖMKi által szervezett Kelet-Közép Európa szekcióban az idén február 12-15. között Magyarország mellett Csehország, Bulgária, Románia, Ukrajna és Örményország képviselőivel vitattuk meg, hogyan mozdulhatunk el az új uniós támogatási rendszer bevezetésével a fenntartható élelmiszerrendszerek felé.

Az egyeztetésnek különös apropót adott a Biofach mottójával összecsengő – az Európai Bizottság által kidolgozott – zöld megállapodás, a European Green Deal, valamint az, hogy a KAP az agrárpénzek szétosztásakor az új ciklusban a fenntarthatóság elvének érvényesülését is elvárja majd az élelmiszertermelési körforgásban. 

Románia bemutatta bevezetés előtt álló új öko védjegyét, amely az uniós előírásoknál szigorúbb feltételrendszert követel meg, Örményország új ökogazdálkodási MSc képzés indítását jelentette be, hazánk szakpolitikai képviselője, Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pedig az ágazat – ökogazdálkodási pályázatoknak is köszönhető – felgyorsult bővüléséről számolt be.

A 31. Biofach alkalmából az idén is megjelentette öko ágazati statisztikai kiadványát partnerintézetünk, a FiBL. “Az ökológiai gazdálkodás világa” című összesítés 186 ország ökogazdálkodási adatait összegzi két évtizedes intervallumban 2018-ig. Adataiból kiolvasható, hogy 2018 rekordév volt a biogazdálkodásban, hiszen az ökológiai művelésbe vont területek kétmillió hektárral növekedtek.

A globális adatok alapján tehát folytatódik az elmúlt évek pozitív tendenciája, és ebben a folyamatban már hazánk is fel tud mutatni előremutató eredményeket. Az elmúlt bő évtizedben több mint 60 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

A legfrissebb adatok alapján 3.929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással, közel 210 ezer hektár földterületen. A 31. Biofach rekordot döntött: az idén 136 országból több mint 47.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.792 kiállítót regisztráltak. 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.