2023.06.03., szombat , Klotild

Fenntarthatóság

2021. július 16. péntek • 14:36

Borokat kutatnak a felsőoktatásban

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet speciális, rövid ciklusú képzést indít 2021-ben, hogy a szőlőtermesztés és a kutatás közötti szorosabb együttműködést megvalósíthassák.

Az együttműködésbe bevonnák a fiatal, feltörekvő borászokat ugyanúgy, mint a szakma nagy öregjeit. Céljuk, hogy a mai szőlőtermesztési-borkészítési kihívásokra hatékony és szakszerű megoldást találjanak a kutatóintézet általi javaslatok támogatásával. Találkozási és szellemi pontot kívánnak létesíteni, amely nyitva áll a régiós termelők előtt, hogy a felmerülő kérdéseket megvitatva válaszokat kaphassanak. Határozottabb marketingtevékenység és piaci jelenlét is a törekvések között szerepel. A kutatók fontosnak tartják a génbankszerepet erősíteni. Tervezik a génbanki megőrzését a tradíció jegyében, valamint a csemegeszőlő fajtaválasztékának új irányvonalat jelölnének ki.

fotó: pixabay.com

A klónszelekció és rezisztencianemesítés révén a globális klimatikus kihívásoknak is igyekeznek megfelelni. Új, innovatív fajták létrehozásán dolgoznak, illetve a régi, hagyományos fajták (olaszrizling, furmint, hárslevelű, cirfandli) új klónjainak elismertetésén és elterjesztésén is tovább dolgoznak. Segítséget kívánnak nyújtani az új szőlőtelepítésekhez is.

A dél-balatoni bortermelők már hallottak róla, hogy a PTE kutatóintézetében új, rezisztens szőlőfajtákkal kísérleteznek, mondta a somogyi borászok nevében Hujber Attila, a balatonboglári Hujber pincészet vezetője. Kíváncsian várják az eredményeket, és azt, hogy az új szőlőfajták otthonra lelnek-e majd a Balatonnál. Nyitottak az együttműködésre a kutatókkal, mert bíznak abban, hogy mindez javíthat a dél-balatoni borászat helyzetén.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.