2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Fenntarthatóság

2022. május 25. szerda • 10:34

Botanikai túrára hív a nemzeti park

Május 28-án, szombaton botanikai túrára várjuk az érdeklődőket Biharugrára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájára.

A kirándulás során a Kis-Sárréten éppen virágzásban lévő orchideákat is megcsodálhatjuk és lefotózhatjuk.  A KMNP Kis-Sárrét részterületén nagyon változatos és értékes gyeptársulásokat találhatunk. Május végén, nyár elején a mocsárrétek és sztyepprétek virágzó növényei pompás látványt nyújtanak.  Szombati túránk alkalmával a Madárvárta környékén teszünk egy könnyű sétát. Elsősorban az Ugrai-rét és a Sző-rét mocsárrétjeivel, a mocsarakat övező szikesekkel, sztyepprétekkel ismerkedünk.

Fotó: Bíró István

Különös jelentőséget ad a túrának, hogy ilyentájt virágoznak azok a hazai orchideák, más néven kosborok, melyeknek legszebb állományai Békés megyén belül a Kis-Sárréten találhatók. A pompás (sisakos) kosbor és a hússzínű ujjaskosbor jellemzi ezeket a mocsárréteket, de rajtuk kívül sok egyéb védett és nem védett növénnyel is megismerkedhetünk, s fotózásra is lehetőség nyílik.

Természetesen a túra közben különféle madarakat, kétéltűeket, hüllőket láthatunk majd, melyeknek fontos szaporodó- és táplálkozóhelye a fent említett két mocsár. A séta során szó lesz a gyepek természetvédelmi és gazdasági jelentőségéről, s a tájtörténeti kutatások alapján a vidék múltjával is behatóbban megismerkedünk. A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta, időpontja május 28. reggel 9.00 óra. 

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.