2019.09.20., péntek , Friderika

Fenntarthatóság

2018. december 11. kedd • 09:50

Budapest ad otthont az AEWA legfőbb döntéshozó szerve konferenciájának

December 4. és 8. között tartották az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját a dél-afrikai Durbanben. A háromévente megrendezendő találkozót legközelebb 2021-ben Budapesten tartják meg az „Egy a Természettel” vadászati és természeti világkiállítás keretében.

Pápaszemes pingvin - Kép: Wikipédia

A Magyar Kormány felajánlásának egyhangú elfogadása Magyarország vízimadarak és vizes élőhelyek védelmében való szerepvállalásának elismerése.

A megállapodás 1999-ben lépett hatályba, és 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz, a dél-afrikai pingvinektől az északi tengeri lundáig bezárólag, köztük hazánk valamennyi vízimadarát is.

Rózsás gödény - Kép: Wikipédia

Az egyezmény hatálya alá eső terület Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélibb pontjáig nyúlik. A dokumentumot aláíró 78 ország kötelezettséget vállal a vízimadarak megőrzése érdekében, amely kiterjed a faj- és élőhelyvédelemre, kutatásra, monitoringra, oktatásra, és az emberi tevékenységek összehangolására a természeti értékek megőrzésével.

Fekete gólya - Kép: Wikipédia

A decemberben megrendezett ülésen 289 résztvevő képviselte a tagországok kormányait, illetve a különböző nemzetközi szervezetek megfigyelőit. A sikeres konferencia zárónapján az Agrárminisztérium képviselői a Magyar Kormány nevében Budapestre invitálták a jeles rendezvényt, melynek megrendezésére 2021-ben, az „Egy a Természettel” vadászati és természeti világkiállítás keretében kerül sor. A felajánlást Magyarország vízimadarak és vizes élőhelyek védelmében való szerepvállalásának elismeréseként - a döntéshozó testület egyhangúlag elfogadta, így három év múlva Budapest adhat otthont a találkozónak.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.