2021.05.14., péntek , Bonifác

Fenntarthatóság

2017. augusztus 19. szombat • 15:50

Büdös van, haltetemek úsznak a vízben Biharugrán

Alig van víz a Biharugrán átvezető Holt-Sebes-Körösben, mocsárszaggal keveredik az elpusztult halak teteme okozta bűz. A vízügyi igazgatóság tudja a választ a problémára.

fotó: Imre György / beol.hu

A helyiek szerint nem új keletű problémáról van szó, ilyenkor rendszeresen kiszárad a Holt-Sebes-Körös, szinte csupán iszap van a mederben. Bár embernek nem érdemes belemerészkedni, előfordul, hogy a kutyák ott járkálnak, nem merülnek el.

– A jelenlegi csapadékszegény időszakban a csatorna utánpótlása elapadt – nyilatkozta a megyei hírportálnak Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetőhelyettese. – Ehhez az is hozzájárul, hogy a Holt-Sebes-Körös-főcsatorna biharugrai szakasza természetes holt meder – nem ásott, nem szabályozott –, így a település feletti és alatti szakaszhoz képest jelentősen nagyobb. A fentebbi és alsóbb szakaszokon a víz mélysége szintén kevesebb az átlagosnál, de ez a kis mennyiség, ami a községhez érkezik, mondhatni elvész a nagy szelvényű mederben.

A probléma megoldására van ötlete az igazgatóságnak. Egy szivornyát telepítenének a Sebes-Körösre, a fenékgát feletti szakaszon, amely másodpercenként egy köbméternyi frissítő vizet juttatna a Holt-Sebes-Körösbe. Erre megvalósíthatósági tanulmány készült: ha a fejlesztés megtörténne, azzal nemcsak az ökológiai vízigényt biztosítanák, hanem újabb öntözési lehetőségek is nyílnának. A beruházás jelentős összegű, ezért pályázati forrásra lenne szükség. Korábban adtak már be ilyen igényt, azonban a pályázat meghiúsult.

Szabó János hozzátette: bár egy hal elpusztulása is sok, a jelenlegi időjárási körülmények között ez normálisnak tekinthető. A sekély vizek ugyanis felmelegszenek, mérséklődik az oldott oxigéntartalmuk, melynek következménye a jelenlegi állapot.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.