2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Fenntarthatóság

2017. január 25. szerda • 10:16

CETA - veszélyt jelentene a magyar mezőgazdaságra

A CETA megakadályozását kérik Orbán Viktortól a természetvédők. A zöldek szerint káros szerződésről van szó.

Természetvédők arra kérik Orbán Viktort, hogy az ország érdekében akadályozza meg az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépését (CETA), továbbá üdvözlik, hogy a kormányfő ellenzi a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséget (TTIP) - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

A szervezet szerint a CETA káros szerződés, amely túlhatalmat adna a multinacionális cégeknek, így ezek perelhetnék az egészség- és környezetvédelemért küzdő kormányokat. A Kanadával kötött megállapodás ráadásul "előszobája" a szintén káros TTIP-nek - vélekedik az MTVSZ. A közlemény szakértőkre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a CETA veszélyt jelentene a magyar mezőgazdaságra, különösen a GMO-mentességre.

A szövetség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor kedden egy konferencián egy új korszak kezdetéről beszélt annak kapcsán, hogy az amerikai elnök kiléptette az Egyesült Államokat a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből.

Az MTVSZ szerint a magyar képviselők az Európai Parlamentben megakadályozhatják a CETA hatálybalépését, az Országgyűlés pedig megtagadhatja a ratifikációját.

A CETA-t tavaly októberben írták alá az EU képviselői és a kanadai miniszterelnök. Az egyezmény az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek jóváhagyását követően léphet hatályba. Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi szakbizottsága - 25 igen, 15 nem és egy tartózkodás mellett - támogatta az Európai Unió (EU) és Kanada közötti tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadását - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata kedden.  

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.