2023.01.29., vasárnap , Adél

Fenntarthatóság

2021. december 30. csütörtök • 13:19

Cigáják és rackák telelnek a nemzeti parkban

Több mint 300 racka és majdnem kétszer annyi cigája juh kezdte meg a telelést a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartótelepén.

A vemhes racka és cigája anyák most még vegyesen, együtt vannak. A fiatal, idei jerke bárányokat a közelmúltban külön falkába válogattuk le. A legeltetést az ősszel fokozatosan hagytuk abba. Jelenleg a nyáron betakarított lucerna- és gyepszénával etetjük őket.

fotó: pixabay.com

A teleltetés három hagyományos, nádfedeles, jól szellőző, két végén nyitott, mélyalmozott hodályban zajlik. Mindig ügyelünk arra, hogy az alom száraz legyen. A hőmérséklet a nádfedélnek és a mélyalomnak köszönhetően nem süllyed 8-10 fok alá. A cigájáknál fontos az ellési időszakban az emberi jelenlét, nagyon oda kell figyelni a bárányokra, egyebek mellett például arra is, hogy mindig a kellő időben szopjanak.

A juhhodályokban már megkezdődött a készülődés a téli elletéshez. A cigáják ellenek korábban, náluk már január végén világra jönnek az első bárányok, de az ellések zöme majd februárban zajlik. A borjakat a szoptatási időszakban fokozatosan szoktatjuk hozzá a szilárd takarmányhoz. A szürkemarhákhoz hasonlóan a juhoknak is folyamatosan biztosítunk nyalósót. 

Az anyák és a bárányok egész télen együtt maradnak. Tavasszal a kosbárányokat leválogatjuk, míg a jerkék az anyákkal közös nyájban mennek ki a legelőkre.  

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.