2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Fenntarthatóság

2017. február 15. szerda • 11:40

Civilek tüntetnek a CETA európai parlamenti jóváhagyása ellen

Kisebb tüntetés kezdődött ma reggel Strasbourgban az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen, amelynek jóváhagyásáról délben fog szavazni az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

Helyszíni tudósítások szerint emberek tucatjai gyűltek össze az uniós parlament strasbourgi székháza előtt, amelynek bejáratánál élőláncot alkottak. A tiltakozók közül többen olyan táblákat tartanak a magasba, amelyekre az van írva, hogy "A CETA elfogadása a nép eltiprása, a demokrácia lebontása".

Néhány méterrel arrébb egy kiállított trójai faló látható, amely a szabadkereskedelmi egyezményt hivatott jelképezni. A demonstrálók szerint a CETA az Egyesült Államok trójai falova, általa ugyanis az amerikai cégeknek elegendő lenne létrehozniuk egy kanadai leányvállalatot ahhoz, hogy hozzáférhessenek az európai piachoz.

Tiltakozásukat fejezték ki a "mérgező" szerződés ellen a Greenpeace aktivistái is, akik a parlament székháza melletti Ill folyón gumicsónakokról jelképesen éppen csak a felszínén tartották Iustitia, az igazság római istennőjének süllyedő szobrát. "A CETA-t süllyesszétek el, ne az igazságot" - írták egyik zászlójukra.

A Kanadával kötött egyezmény ellenzői egy európai polgári kezdeményezés keretében 3,5 millió aláírást gyűjtöttek össze a szerződés európai parlamenti jóváhagyása ellen. Az aláírók szerint "a CETA veszélyt jelent a demokráciára, a jogállamiságra, a környezetre, az egészségre, a közszolgáltatásokra és a fogyasztók jogaira".

A képviselők ennek ellenére várhatóan megszavazzák az egyezményt. Ennek nyomán ugyan a rendelkezések többsége már áprilisban hatályba léphet, de a szerződést még a tagállami parlamenteknek is ratifikálnia kell, ami szakértők szerint évekig is eltarthat.

A szabadkereskedelmi megállapodást hosszas egyeztetést követően tavaly októberben írták alá a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón, a belgiumi Vallónia tartomány hetekig tartó vonakodása után.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

agrotrend.hu / MTI

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.