2020.05.25., hétfő , Orbán

Fenntarthatóság

2018. november 08. csütörtök • 12:39

Drága lesz a jövő istállója

A mezőgazdaság jövőjének kérdéseit fejtegették az LVM Mezőgazdasági Napján.

Németország mezőgazdasági gazdálkodói és a szakma képviselői Münsterben találkoztak, az 5. LVM Mezőgazdasági Napon, amely "Ébredőben a mezőgazdaság - digitalizálás, modernizáció és fenntarthatóság" címmel rendeztek meg - írja a Top Agrar.


A politika új irányokba fogja irányítani a mezőgazdasági fejlődést - fotó: Top Agrar

Julia Klöckner, német mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta: csak akkor lehet hosszú távú a versenyképesség, ha életképes válaszokat találnak

  • a világ növekvő népességét,
  • az éghajlatváltozást,
  • a fogyasztói elvárásokat és az állatjólétet

érintő számos kérdésre.

- Véleményem szerint a digitalizálás az elkövetkezendő években kulcsfontosságú az agrárgazdaság további fejlődéséhez, mivel ez egy eszköz lehet például az állatok jólétének mérésére és növelésére, a növényvédőszerek csökkentésére vagy a mezőgazdasági termelő szakma megkönnyítésére és vonzóbbá tételére - mondta a miniszter.

A csúcstechnológiától a szolidáris mezőgazdaságig

Matthias Horx jövőkutató előrejelzése szerint mindenekelőtt 3 jövőbeli forgatókönyv fogja alakítani a szakma továbbfejlődését.

Egyrészt egy nagyobb területeket művelő, ugyanakkor csúcstechnológiájú mezőgazdasággal találkozhatunk, amely inkább a biológiai nyersanyaggazdaság felé irányul.  A „Next Nature" forgatókönyvében nem lehet különbséget tenni a természet és a mesterséges anyagok között.

A társadalom nem eszik majd húst, mivel ugyanolyan ízű helyettesítők lesznek

Ráadásul a „Bio Plus” forgatókönyvben a naturalizált agrárkultúra növekedését lehet látni, amelyben a régi paraszti mezőgazdaság elemei összekapcsolódnak a modern, tudatos táplálkozással és a biogazdálkodási szektorral.

Modern technológiát fog használni és fenntartható módon fog működni

Dr. Eberhard Nacke, a Claas termékstratégia részlegének vezetője ismertette, hogy a mezőgazdasági technológia 2030-ig miként fog megváltozni. A gazdálkodók a jövőben a még hatékonyabb technológiák iránt fognak érdeklődni, gazdaságaik jövedelmezőségének biztosítása érdekében.

- A gépek növekedése nem folytatódik a végtelenségig. A teljesítménynek vannak határai - mondja Nacke. Az automatizálás a jövő mezőgazdasági gépiparának fő témája.

Andreas Pelzer, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Mezőgazdasági Kamara szarvasmarha-tenyésztés szakterületének képviselője a fenntarthatóságra összpontosított. Az állatjólét és a munka minőségének javítását biztosító lehetőségek a mezőgazdaság digitalizálásával is összefüggnek. Különösen a munkafolyamatok automatizálásában lehet számos előnyt összegyűjteni.

- A jövő istállója drága, fenntartható, okos, intelligens és digitális lesz

- mondja Pelzer.

"A jövő európai agrárpolitikájának finanszírozása - mi vár a német gazdálkodókra?" című előadásával Günther Oettinger EU biztos délután megnyitotta a rendezvény 2. részét. Ezt egy politikai keretfeltételekről szóló vita követte.

Az LVM elnöke Dr. Mathias Kleuker a mezőgazdaság, a tudomány és a politika jelenlévő képviselőivel szemben az LVM és a mezőgazdaság szoros kapcsolatát fejtette ki.

- A gazdálkodóktól, a gazdálkodókért

 - ez volt a mottó az alapításkor.

Az elnök elmondása szerint a gazdák elkötelezettsége nélkül 1896-ban nem jött volna létre az LVM biztosító.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.