FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Fenntarthatóság

2018. november 08., csütörtök • 12:39

Drága lesz a jövő istállója

A mezőgazdaság jövőjének kérdéseit fejtegették az LVM Mezőgazdasági Napján.

Németország mezőgazdasági gazdálkodói és a szakma képviselői Münsterben találkoztak, az 5. LVM Mezőgazdasági Napon, amely "Ébredőben a mezőgazdaság - digitalizálás, modernizáció és fenntarthatóság" címmel rendeztek meg - írja a Top Agrar.


A politika új irányokba fogja irányítani a mezőgazdasági fejlődést - fotó: Top Agrar

Julia Klöckner, német mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta: csak akkor lehet hosszú távú a versenyképesség, ha életképes válaszokat találnak

  • a világ növekvő népességét,
  • az éghajlatváltozást,
  • a fogyasztói elvárásokat és az állatjólétet

érintő számos kérdésre.

- Véleményem szerint a digitalizálás az elkövetkezendő években kulcsfontosságú az agrárgazdaság további fejlődéséhez, mivel ez egy eszköz lehet például az állatok jólétének mérésére és növelésére, a növényvédőszerek csökkentésére vagy a mezőgazdasági termelő szakma megkönnyítésére és vonzóbbá tételére - mondta a miniszter.

A csúcstechnológiától a szolidáris mezőgazdaságig

Matthias Horx jövőkutató előrejelzése szerint mindenekelőtt 3 jövőbeli forgatókönyv fogja alakítani a szakma továbbfejlődését.

Egyrészt egy nagyobb területeket művelő, ugyanakkor csúcstechnológiájú mezőgazdasággal találkozhatunk, amely inkább a biológiai nyersanyaggazdaság felé irányul.  A „Next Nature" forgatókönyvében nem lehet különbséget tenni a természet és a mesterséges anyagok között.

A társadalom nem eszik majd húst, mivel ugyanolyan ízű helyettesítők lesznek

Ráadásul a „Bio Plus” forgatókönyvben a naturalizált agrárkultúra növekedését lehet látni, amelyben a régi paraszti mezőgazdaság elemei összekapcsolódnak a modern, tudatos táplálkozással és a biogazdálkodási szektorral.

Modern technológiát fog használni és fenntartható módon fog működni

Dr. Eberhard Nacke, a Claas termékstratégia részlegének vezetője ismertette, hogy a mezőgazdasági technológia 2030-ig miként fog megváltozni. A gazdálkodók a jövőben a még hatékonyabb technológiák iránt fognak érdeklődni, gazdaságaik jövedelmezőségének biztosítása érdekében.

- A gépek növekedése nem folytatódik a végtelenségig. A teljesítménynek vannak határai - mondja Nacke. Az automatizálás a jövő mezőgazdasági gépiparának fő témája.

Andreas Pelzer, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Mezőgazdasági Kamara szarvasmarha-tenyésztés szakterületének képviselője a fenntarthatóságra összpontosított. Az állatjólét és a munka minőségének javítását biztosító lehetőségek a mezőgazdaság digitalizálásával is összefüggnek. Különösen a munkafolyamatok automatizálásában lehet számos előnyt összegyűjteni.

- A jövő istállója drága, fenntartható, okos, intelligens és digitális lesz

- mondja Pelzer.

"A jövő európai agrárpolitikájának finanszírozása - mi vár a német gazdálkodókra?" című előadásával Günther Oettinger EU biztos délután megnyitotta a rendezvény 2. részét. Ezt egy politikai keretfeltételekről szóló vita követte.

Az LVM elnöke Dr. Mathias Kleuker a mezőgazdaság, a tudomány és a politika jelenlévő képviselőivel szemben az LVM és a mezőgazdaság szoros kapcsolatát fejtette ki.

- A gazdálkodóktól, a gazdálkodókért

 - ez volt a mottó az alapításkor.

Az elnök elmondása szerint a gazdák elkötelezettsége nélkül 1896-ban nem jött volna létre az LVM biztosító.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.