2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2016. december 01. csütörtök • 14:52

Dübörög az apróvad vadászati szezon

Zajlik a „betakarítás” a vadásztársaságoknál. A vadászoknak ugyanakkor egyre több gondjuk is akad, ez pedig a mind inkább nagy létszámban felbukkanó vaddisznó, ami pedig korábban nem is volt látható Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

– Véget ért az őzbakvadászat, szeptember végével befejeződött a szezonja – mondta Erdei Péter, az abádszalóki Hubertus Vadásztársaság elnöke. – Most az őzsuta, és -gida állományának létszámszabályozó vadászata folyik, továbbá lőhető a nyúl és a fácán is. Előbbiek vadászata február végéig folyhat. Célja, hogy az állomány növekedését szabályozza az ember, mert az állomány kordában tartását a suta és a gida létszámán keresztül lehet elérni – tette hozzá.

Ezen állatok kilövésére is érkeznek külföldről vadászok. Ami bérvadásztatás formájában nem talál úgymond gazdára, a szezon végén általában a vadásztársaságok saját tagjai, illetve hivatásos vadászok ejtik el. Vannak kötelező kvóták, amiket be kell tartani. Az éves vadgazdálkodási tervben nagyvad esetében, amit kiszab a megyei hatóság, plusz-mínusz 10 százalék esetében kötelező végrehajtani. Ha ezt nem teszik meg, akkor megbüntethetik a vadásztársaságot.

Ha netán vadkár következne be, az állat kárt okozott az erdőtelepítésben vagy mondjuk egy ültetvényben, és a társaság nem lőtte meg a kötelezően előírt nagyvadmennyiséget, akkor fizetnie kell. Ez tehát egyrészt hatósági előírás, másrészt a vadászatra jogosultnak is jól felfogott érdeke a kvóta teljesítése a vadkárperek megelőzése érdekében. Apróvadnál is van előírt keretszám, mennyiség, de annyi könnyítés van, hogy nem kötelező elejteni. Vagyis lefelé eltérhet a vadászatra jogosult, de fölfelé nem, vagyis többet nem lehet kilőni, mint ami jóvá van hagyva az éves tervében.

Gazdálkodási szempontból továbbra is jelentős Jász-Nagykun-Szolnok megyében az őz, és ugyan gazdálkodásilag még nem jelentős, de dinamikusan növekszik a vaddisznóállomány. Ez egyre nagyobb probléma forrása, ugyanis olyan létszámban van immár jelen a megyében ez az állat, hogy abból még komolyan vehető bevétele nincs a társaságoknak, viszont nagyon nagy kárt tud tenni a környezetében. Oda kell hát figyelni a vaddisznóra, mert a leggyorsabban szaporodni képes nagyvadunk.

Őznél, szarvasnál egy-két gida, illetve borjú van egy évben, de a vaddisznó fialhat hatot-nyolcat is. Hirtelen tud többszöröződni az állománya. – Tudomásom szerint évek óta dinamikusan növekszik a teríték nagysága vaddisznóból, holott a Jász-Nagykun-Szolnok megye mentes volt korábban ettől az állattól. Ma már minden évben 1300–1500 vaddisznó kerül terítékre. Viszont még nincs olyan számban, hogy arra bérvadászatot lehetne alapozni. A kilőtt állatok húsáért járó bevétel messze nem fedezi mind a vadállományban, mind a mezőgazdaságban az általa okozott károkat – mondta a szakember.

– Nyúlra évek óta gyakorlatilag nem vadászunk, annyira lecsökkent az állománya, ellenben a fácán a fő profilunk, van egy szaporító, nevelő, keltető telepünk, ahonnan értékesítünk is más területekre, továbbá mi magunk is vadásztatunk – tette hozzá Erdei Péter. – A nyúl vadászati szezonja egyébként véget ér december végén, míg a fácáné tart február végéig. A vadásztársaságoknál most van a „begyűjtés” időszaka, amiről egész évben gondoskodunk, annak az eredményét ilyenkor szoktuk „betakarítani” – mondta a vadásztársaság elnöke.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.