2022.12.08., csütörtök , Mária

Fenntarthatóság

2022. július 23. szombat • 10:32

Egy hiányzó állatfaj jelent meg újra

Először születtek utódai vadonba visszatelepített jaguároknak Argentínában a vizes élőhelyeiről ismert Iberá Nemzeti Parkban.

A Rewilding Argentína Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy két kölykét találták meg az Aramí nevű nősténynek, amely 2018-ban született egy reintrodukciós központban az észak-argentínai mocsaras vidéken - írta az Index. A kölykök apja Jabotazinho, amelyet Brazília adott 2019-ben az argentin visszatelepítési programhoz. Mindkét ragadozót tavaly engedték szabadon a Corrientes tartományban lévő, tavakban, lagúnákban, mocsarakban és lápokban gazdag nemzeti parkban. A nemzeti park terepen dolgozó emberei nemrég arra figyeltek fel, hogy a nőstény hetek óta ugyanazon a helyen tartózkodik, ami talán azt jelzi, hogy kölykei születtek.

A természetes ökológia helyreállítása

„A Rewilding Argentina Alapítvány célja a mocsárvidék természetes ökológiájának helyreállítása a hiányzó fajok újbóli megtelepítésével, amelyben kulcsszerepet játszik a jaguárok reintrodukciója” – írta az alapítvány, amely 2012 óta nyolc jaguárt helyezett ki a nemzeti parkba, és ha a vadon született kölykök életben maradnak – ami heteken belül kiderül –, akkor számuk tízre emelkedik.

Fotó: wikimedia

AZ IBERÁ NEMZETI PARKBAN 70 ÉVE HALTAK KI A JAGUÁROK.

A mintegy 12 ezer négyzetkilométeres iberái vizenyős élőhely a hírnevét főleg Douglas Tompkinsnak, a The North Face és az Esprit divatmárkák egykori társalapítójának köszönheti, aki óriás területeket vásárolt fel és tett védetté Argentínában és Chilében. A szenvedélyes természetvédőnek számító amerikai üzletember 2015-ben, 72 évesen vesztette életét kajakbalesetben Patagóniában.

A Rewilding Argentina a dél-amerikai ország több nemzeti parkjában is folytat visszatelepítési projekteket. Argentínában becslések szerint 200-300 példány élhet a jaguárból, Latin-Amerika jellegzetes nagymacskájából.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.