2021.06.22., kedd , Paulina

Fenntarthatóság

2020. január 26. vasárnap • 12:10

Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon

Egy kis ország vált a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem kiemelkedő szereplőjévé

The New York Times  írása szerint Costa Rica, a középamerikai kis ország vált a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik kiemelt szereplőjévé. Az ország évtizedek óta a környezettudatos kormányzás mintapéldája, úgy döntöttek 2050-re teljesen megszüntetik a fosszilis energiahordozók használatát.


fotó: pixabay

A lapnak a 38 éves Claudia Dobles várostervező is nyilatkozott, aki az ország elnökének, Carlos Alvaradónak a felesége. A first lady élharcosa a globális felmelegedés elleni küzdelemnek, amely szerinte beláthatatlan következményekkel járhat, és totális káoszt termethet. Az éghajlati válságot „generációnk legnagyobb feladatának” nevezte.

Costa Ricában mostanra megduplázták az erdős területek méretét.

Az 1940-es években az ország több mint háromnegyedét még trópusi esőerdők és más őshonos erdők borították. A kiterjedt, ellenőrizetlen fakitermelés azonban súlyos károkat okozott.

1983-ban már csak az ország két százaléka volt erdőterület. Az évtizedekig tartó erdőirtás után Costa Ricában mára megállították az erdők pusztítását és faültetésbe kezdtek. A elmúlt 30 évben megduplázták a fás területeteket, az erdőterület száma 52 százalékra nőtt.

Terveik szerint 2021-ben teljes mértékben megújuló energiából termelnék az áramot.

Costra Rica globális szinten már napjainkban is a vezető országok közé tartozik azzal, hogy a villamosenergia 98,5 százalékát megújuló erőforrásokból állítják elő. Nyolcvan százalékban vízerőművek révén, de nap-, szél- és geotermikus energiát is hasznosítanak.

Legfontosabbnak most a közlekedés megreformálását tartják.

Ez jelenleg a legnagyobb károsanyag-kibocsátó az országban. A terv szerint 2022-ra megjelennének a villanyvonatok Costa Ricában, 2035-ban a buszok közel harmada elektromos lenne, 2050-re pedig közel az összes busz és személyautó. Ez azért is kulcsfontosságú, mert a lakosság 40 százaléka, két millió ember a fővárosban, San Joséban vagy az agglomerációban él. Reggelente és esténként itt is állandóak a dugók, a zaj és a környezetszennyezés.

A közlekedés mellett a mezőgazdaság és a hulladékfeldolgozás a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Modern hulladékfeldolgozókra lenne szükség, az újrahasznosítás és a komposztálás  fontosságát is szeretnék minél inkább előtérbe helyezni.

Zöld stratégiájukkal a világ többi országának is szeretnének példát megmutatni

Bebizonyítani, hogy egy demokratikusan működő rendszer is képes gazdasági fejlődésre károsanyag-kibocsátás nélkül. A tudomány mai állása szerint ugyanis minden országnál valamilyen hasonló változásra lenne szükség, hogy a Föld élhető maradjon.

agrotrend.hu / The New York Times

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.