2022.12.08., csütörtök , Mária

Fenntarthatóság

2022. július 19. kedd • 15:46

Egyre több kuvik költ a Kis-Sárréten

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kuvikok száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Éjszakánként nemcsak a külterületeken, hanem a településeken is egyre gyakrabban hallhatjuk jellegzetes hangjukat.

A kuvik az egyik legkisebb testű bagolyfajunk, amely még viszonylag gyakori, főleg hazánk sík- és dombvidékein. Zömök testű, a méretéhez képest nagy, lapos fejjel. Felsőteste és feje barna színű, fehér pettyekkel tarkítva. Alsóteste fehéres, hosszanti barna csíkokkal. Fehér szemsávja szigorú tekintetet kölcsönöz ennek az egyébként szeretetre méltó madárnak - írta a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja.

A faj elterjedési területe meglehetősen nagy. Eurázsia jelentős részén (egészen a Koreai-félszigetig) és Afrikában is megtalálható. Magyarországon állandó madár, télen is a költőhelye közelében marad. Kedveli a nyílt mezőgazdasági terülteket, a tanyavilágot, a gazdasági épületek környékét. Az urbanizált terület sem ismeretlen számára, az alföldi falvakban, városokban is előfordul. A zárt erdőségeket kerüli.

Fotó: Tóth Imre

Faodvakban, különböző üregekben, ólak, istállók, épületek tetőszerkezeteiben és mesterséges odúkban költ. A fészekalja általában 3-5 tojásból áll, melyeken csak a tojó kotlik. A fiókák 25-29 nap után kelnek ki és négy hét után hagyják el a fészket. Tápláléka rendkívül sokszínű, elsősorban apró rágcsálókat, nagyobb rovarokat, esetenként pedig kistestű madarakat és hüllőket is fogyaszt. Elsősorban éjjel és a szürkületi zónában vadászik, de a többi bagolyfajhoz képest nappal is gyakrabban indul zsákmányszerző körútra.

Már az ókorban is nagy tiszteletnek örvendett főleg a görög, a római és a szkíta kultúrákban, tudományos neve (Athene noctua) is erre utal. A Dél-Alföldön, így a Kis-Sárréten is a múlt század végén jelentősen csökkent az állománya. Az utóbbi években azonban növekedésnek indult, ami többek között annak köszönhető, hogy ismét megnőtt az állattartó telepek száma, a településeken, főleg a falvakban pedig több a nyugalmas tetőtér, padlás. A célzott mesterséges odúk kihelyezése és Igazgatóságunk területkezelései, jószágtartási gyakorlata szintén hozzájárulnak a faj állományának növekedéséhez.

A kuvik a Kis-Sárréten is előszeretettel foglalja el a szalakóták számára kirakott odúkat. Ebben az évben öt ilyen helyen költenek, de speciális kuvikodút is elfoglaltak. A térségbeli települések belterületén egyre gyakrabban látunk a kéményeken ücsörgő kuvikokat, éjszakánként pedig halljuk jellegzetes hangjukat.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.