2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Fenntarthatóság

2019. november 14. csütörtök • 17:57

Egyre többen csatlakoznak az országos fásítási programhoz

A Vértesi Erdő Zrt. is csatlakozik az Országfásítási Programhoz, melyben az állami erdőgazdaságok területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek.

A magyar lakosság háromnegyede szerint kevesebb erdő van az országban. A program célja egyrészt az erdőterület közvetlen növelése, másrészt a figyelemfelhívás: az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat ad a klímaváltozás kihívásaira. A program során 86 településen ültetnek új erdőt. Olyan mintaterületek jönnek létre, ahol önkormányzati vagy magánterületeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát - írja a kemma.hu.

fotó: pixabay.com

– A Vértesi Erdő Zrt. öt településen, mintegy hatvan hektáron hajt végre telepítést. Fejér és Komárom-Esztergom megye meghatározó erdőgazdálkodójaként örömmel csatlakoztunk az Országfásítási Programhoz – kezdte Encsi Csaba, a Vértesi Erdő Zrt. természetvédelmi és termelési főmérnöke.

– Az erdősíthető területek főként az agrárium számára már nem hasznosíthatóak közül kerülnek ki. Erdőtelepítéseink legnagyobb részét őshonos fafajjal végezzük, de több esetben csak az akác telepítésével láttuk biztosítottnak a zárt erdők kialakítását. Hogy a telepítendő erdők természetességét és ellenálló képességét is javítsuk, jelentős mennyiségű hazai nyár elegyítését terveztük.

Az elsődleges cél, a szén-dioxid megkötése szempontjából ezeken a határtermőhelyeken éppen olyan hasznosak a hazai fafajok, mint máshol. A méhészeti hasznosítása sem elhanyagolható, ami gazdasági hasznot hajt és természetvédelmi okokból is jelentős.

– Az erdész számára mindig ünnep egy új erdő telepítése. Remélem, a következő években sok ünnepelni valónk lesz – tette hozzá Encsi Csaba.

Együtt ültetnek

A Vértesi Erdő öt településen, 60 hektáron 220 000 csemetével telepít erdőt. Közösségi faültetéseket szerveznek november 14-ére, 15-ére és 16-ára. Iskolások, cégek, magán­emberek és sportolók ültetnek fát Dunaalmáson. Szombaton Györök Lajos vezérigazgató-helyettes, Ollé Árpád polgármester és Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok 10 órakor közös ültetésen vesz részt a megjelentekkel.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.