2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2017. május 24. szerda • 12:31

Éhes vadak ellen kerítést épít? Még az építés előtt engedélyeztetni kell!

A mezőgazdasági művelés alatt álló területek tartós telepítésű kerítéssel történő bekerítése engedélyköteles.

Idén már engedély kell ahhoz, ha valaki állandó kerítéssel védi a vadtól a mezőgazdasági területét - hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Kormányhivatal.

Januárban változott a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény. Eszerint a mezőgazdasági művelés alatt álló területek tartós telepítésű kerítéssel történő bekerítése engedélyköteles. Engedélyt az illetékes megyei vadászati hatóság ad, ott kell kérni még az építés megkezdése előtt.

A vadászterületen

kerítés létesítésekor figyelembe kell lenni a vad jellemző mozgási irányát

- ezt is meghatározza a törvény.

fotó:Pixabay

Az a biztos, ha tartós kerítés védi a mezőgazdasági terményeket az éhes vadtól, de a kerítésépítés engedélyköteles, még a felállítása előtt be kell jelenteni a megyei vadászati hatóságnál. Sőt,

ha védett természeti területről vagy erdőről van szó, valamint olyan területről, amelyet a Honvédelmi Minisztérium kezel - akkor más hatóságnak is hozzá kell járulni a bekerítéshez.

A törvény tartalmazza azt is, ha nem mezőgazdasági területet kerít körbe a tulajdonos: például a vadászterületnek minősülő, de a vad elől kerítéssel tartósan elzárt ingatlan után haszonbérleti díj nem jár, hiszen gyakorlatilag nem használt vadászterület. Egyébként a tavasz, kora nyár nem a főszezon a vadászatban. Például az őzgidák április és július között születnek meg, nagy többségük május-júniusban. Az európai vaddisznó kocái is ez idő tájt, március-május körül hozzák világra utódaikat. Csak két faj vadászati idénye kezdődik ilyenkor: borzra és aranysakálra június 1-je és február 28-a között lőhetnek.

agrotrend.hu / Vas Népe

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.