2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Fenntarthatóság

2019. szeptember 25. szerda • 14:17

Élénkülhet az uniós műanyag-újrafeldolgozás

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írta alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, hogy önkéntes lépésekkel tegyék zökkenőmentesebbé az uniós műanyag-újrafeldolgozási piacot

Nyilatkozatában a szövetség ismerteti azokat az eszközöket, amelyekkel 2025-re meg kívánja valósítani azt a célt, hogy évente legalább 10 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot hasznosítsanak az új termékek gyártásában Európában. Ezt a célértéket az Európai Bizottság határozta meg 2018. évi, műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégiájában, amely az európai műanyag-újrafeldolgozás fellendítésére irányuló erőfeszítéseinek részét képezi - írja a Turizmus Online.

A műanyagok újrafeldolgozása nem kérdés többé - fotó: pixabay.com

Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök így nyilatkozott: „Üdvözlöm az ágazat kötelezettségvállalásait, amelyek révén új utak nyílnak számunkra a műanyagok előállításában és felhasználásában. A műanyagok hatékony újrahasznosítása hozzájárul bolygónk megtisztításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, mivel a fosszilis alapanyagok helyébe a műanyaghulladékok lépnek a gyártás során.”

A nyilatkozat, amelynek aláírói között kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok egyaránt szerepelnek, 10 millió tonnás célértéket rögzít, és a természet műanyaghulladék-mentessé tételére, továbbá a hulladéklerakás teljes kiküszöbölésére szólít fel. Mindezek érdekében a nyilatkozat többek között az alábbi konkrét intézkedéseket vázolja fel:

  • optimalizálni kell a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága és az újrahasznosított műanyagok nagyobb arányban történő integrálása a gyártási láncba;
  • Unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket;
  • menetrendet kell kidolgozni a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére;
  • átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert kell kialakítani a műanyaghulladék-áramlás Uniós szintű nyomon követésére.

A szövetség nyilatkozata a későbbiekben is aláírható lesz a Bizottság honlapján, hogy még nagyobb számban csatlakozhassanak az érdekeltek és különösen az Európa-szerte működő közigazgatási szervek.

Az aláírók továbbá arra ösztönzik a vállalkozói szövetségeket és a vállalatokat, hogy – amennyiben ezt még nem tették meg – önkéntes vállalásokat fogalmazzanak meg az újrafeldolgozott műanyagok nagyobb arányú felhasználása vagy előállítása céljából.

A szövetség tagjai öt témakört emeltek ki prioritásként:

  1. a műanyaghulladékok gyűjtése és válogatása,
  2. terméktervezés az újrafeldolgozás jegyében,
  3. a termékek újrafeldolgozottműanyag-tartalma,
  4. kutatás-fejlesztés és beruházások, a kémiai újrahasznosítás területén is, és
  5. a műanyagok újrafeldolgozásának nyomon követése az EU-ban.

Háttér-információk

A műanyaghulladék újrafeldolgozási potenciálja még mindig nagy mértékben kihasználatlan az EU-ban, különösen az egyéb anyagok, például a papír, az üveg és a fémek feldolgozási arányához képest. Az Európában évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyaghulladéknak kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe.

Ebből eredően 2016-ban kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot értékesítettek Európában, ami a műanyagok uniós piacának alig 8%-át teszi ki.

Az újrahasznosított műanyag mennyiségét 10 millió tonnában meghatározó uniós célkitűzés 2025-ig történő megvalósításával a Műanyagkörforgási Szövetség több mint 150%-kal kívánja fellendíteni az újrafeldolgozott műanyagok uniós piacát. 

agrotrend.hu / Turizmus Online

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.