2023.02.03., péntek , Balázs

Fenntarthatóság

2022. december 03. szombat • 12:39

Elterjedt a törpeharcsa a Balatonban, az invázió sem kizárt

Csaknem 3 ezer horgász töltötte ki október végéig a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét.

 A kérdőívvel a fekete törpeharcsa elterjedését kívánják feltérképezni a Balatonban. A faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét. Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán.


Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

– Ugyan a varsás fogásokban nem volt ott, a horgászok mégis nagy számban fogták a törpét. A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit – tájékoztatott Takács Péter, az intézet igazgatója. A termőkép grádiens szerint a Keszthelyi medencében szervesebb a tó, gazdagabb tápanyagban. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja.

– Az intézet kutatócsoportja szerint robbanásszerű a faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat. Az afrikai törpeharcsa számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának.

agrotrend.hu / SONLINE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.