Fenntarthatóság

Innováció

Eltűnhet a dunai hal az éttermekből

Dunai halat idén már nemigen lehet kapni – a kereskedelmi célú halászat ez évtől tilos, az új szabályozás a természetes vizek horgászati célú hasznosítását részesíti előnyben.

Megszűnt a kereskedelmi célú halászat ez évtől Magyarország természetes vizein, a törvény a horgászati célú hasznosítást preferálja. A jogszabályváltozás eredményeként a Mohácsi Halászati Kft. nem folytathatja tovább tevékenységét, a cég öt halászának idéntől nincs munkája. Mint azt Gulyás Antal, a kft. vezetője kérdésünkre elmondta, többnyire keszeget, kárászt emeltek ki a vízből – várható, hogy lesznek ellátási gondok a halboltokban és a halételeket kínáló éttermekben. A tógazdaságokból ugyan be lehet szerezni ezeket a halfajtákat – amelyek persze ízben is különböznek a dunaiaktól  –, de arra csak a lehalászásokat követően van lehetőség, azaz nem folyamatosan, egész évben. A kft. egyébként kártérítést is követel az államtól, hiszen a tiltás bevezetésével a munkájukhoz használt, igen drága eszközeik – a hálók, a varsák stb. – mind kihasználatlanok maradnak.

A megyében a halgazdálkodási jogok egy részét – így a Duna folyónál is – a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége gyakorolja idéntől. Kapitány Zsolt, az egyesület ügyvezető elnöke kiemelte, fenntarthatósági szempontok is indokolták a jogszabályi változást, természetes vizeink ugyanis jellemzően túlhalászottak. A horgászati célú hasznosítás előtérbe helyezését az is magyarázza, hogy egyre népszerűbb a tevékenység hazánkban, a pecások tábora egyre nagyobb.

Halászléfesztivál Baján. Mi kerül majd a bográcsba?

A változás eredményeként várható a halárak emelkedése, ugyanis az új halgazdálkodási hasznosítóktól elvárás, hogy legalább az elmúlt évi kihelyezett halmennyiségek 110 százalékát telepítsék ki idén, majd ezt folyamatosan növelni kell. Ebből adódik, hogy némileg nagyobb lesz a kereslet, ami várhatóan a fogyasztói árakban is jelentkezhet majd.

Az elmúlt húsz évben duplájára, évi 5,2 kilogrammra nőtt az egy főre jutó magyar halfogyasztás, ami még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól – annak mindössze egynegyede. Várható javulás, mert a halboltok tapasztalatai szerint egyre több a fiatal vevő. A magyarok halat még mindig jellemzően csak karácsonykor és húsvétkor esznek. A legkeresettebb a ponty, de egyre kedveltebb az irdalt, szálka nélküli halfilé, afrikai harcsaszelet. A hal nagyon egészséges: kevés benne a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban, magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma.

agrotrend.hu/bama

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés