2020.10.22., csütörtök , El?d

Fenntarthatóság

2020. szeptember 21. hétfő • 11:39

Energiatermelés szélturbinával otthon

A mini szélturbinák egy napon népszerű lehetőséggé válhatnak az otthoni energiatermelésben. A megszokott vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben azonban az IceWind új modellje függőleges tengelyen forog.

Az izlandi IceWind 2020 júliusában a texasi Port Aransas Beachen mutatta be új lakossági szélturbináját, mely a vízszintes tengelyen működő szélerőművekkel ellentétben bármilyen irányból képes hasznosítani a szélenergiát - írja az ecolounge.hu.

fotó: IceWind facebook

"A koncepció egyszerű: eleve bevált technológiákat modernizálunk. Rendkívül erős anyagok, például repülőgépipari alumínium, szénszál és kiváló minőségű rozsdamentes acél használatával turbináink úgy vannak kialakítva, hogy mindennek ellenálljanak" - mondta Saethor Asgeirsson, az IceWind vezérigazgatója.

Az IceWind jelenleg két fejlesztés alatt álló termékcsaláddal rendelkezik. Az otthoni mini szélturbina mellett a társaság azon a modellen is dolgozik, amelyet távközlési tornyokra lehet majd felszerelni, és amely extrém sarkvidéki körülmények között is működik. Izlandon már árulják a turbinákat, és az év végén az európai és az észak-amerikai piacra történő terjeszkedést tervezik. Az új, Freya elnevezésű modell ára 3.200 dollárnál kezdődik. "Alig várom, hogy a potenciális ügyfelek számára bemutathassam ezt a masszív és madárbiztos energiatermelő módszert, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenséget hirdeti" - mondta Asgeirsson, a Port Aransas-i bemutatóról.

Az IceWind a forradalmi szélturbinát a szigetországban tesztelte, mivel Izland "dühös szele" a sötét és hűvös téli időszakban rendszeresen meghaladja az 50 km/h sebességet. "Valójában nagyon vicces" - mondta Asgeirsson. - „Izlandon csak mi izgulunk, amikor őrült szélről írnak az időjárás-előrejelzésben. Míg mindenki más otthon várja a vihar végét, mi a számítógép körül sürgünk-forgunk, izgatottan figyeljük az adatcsatornákat."

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.