2021.09.23., csütörtök , Tekla

Fenntarthatóság

2018. április 05. csütörtök • 12:20

Erdészeti gépekkel támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést

Világszínvonalú termékekkel teszik korszerűbbé az erdészeti szakképzést Csíkszeredában.

A szülőföldön való megmaradás és boldogulás egyik fundamentuma a napjaink kihívásainak megfelelő, minőségi, anyanyelvi szakoktatás. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) – szakmai partnereivel együtt – ezért támogatja évek óta a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolát, az egyetlen erdélyi magyar tannyelvű erdészeti középfokú szakképzési intézményt - tájékoztatott közleményében az agrártárca.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter két éve erdésztechnikusok számára adott át szakmai tankönyvcsomagot, tavaly pedig az erdészeti szakmunkás- és kertészeti képzés számára nélkülözhetetlen tankönyveket juttattak el az intézménynek az Országos Erdészeti Egyesülettel és a Herman Ottó intézettel együttműködve.

Az agrártárca és partnerei ezúttal korszerű erdészeti kéziszerszámokkal, motorfűrészekkel és fűkaszákkal, munkavédelmi felszerelésekkel, valamint speciális oktatóanyagokkal segítik a minőségi szakoktatást.

fotó: Mőcsényi Miklós, FATÁJ Online

A 150 éves Országos Erdészeti Egyesület elkötelezett a Kárpát-medencében élő magyarsággal való kapcsolattartásban, ezért is állt újra készségesen a kezdeményezés mellé, és modern STIHL termékeket adományozott az iskolának. A Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítvány pedig a szintén világszínvonalú Husquarna gyár azonos termékeivel teszi korszerűbbé az erdészeti szakképzést Csíkszeredában – mondta el az ehhez kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős helyettes államtitkára.

Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója hangsúlyozta:

ilyen segítséget máshonnan nem kapott volna az iskola, ráadásul a támogatásoknak máris kézzelfogható előnyei mutatkoznak meg az oktatás minőségében, így sikerült például újra elindítani a hiánypótló erdészeti szakmunkásképzést is.

A támogatásban résztvevők reményüket fejezték ki, hogy a szakmai és emberi kapcsolattartás, a segítségnyújtás továbbra is fennmarad, ezzel is elősegítve a szülőföldön való megmaradást, boldogulást.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.