2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Fenntarthatóság

2021. december 06. hétfő • 12:09

Fejlődik a tanya- és falugondnoki hálózat

A kormány célja a tanyagondnoki és a falugondnoki hálózat további erősítése, hiszen az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a számuk. Magyarországon jelenleg 1900 ilyen ellátórendszer működik, tavaly 212, idén pedig 155 új falugondnoki szolgáltatást jegyeztek be - mondta az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön, a Magyardombegyházán rendezett falugondnoki találkozón.

Az államtitkár elmondta, hogy a falugondnok munkája sokrétű és nélkülözhetetlen a települések szempontjából. Kiemelte, a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatás ugyanis egy olyan szociális alapszolgáltatás, amelynek célja, hogy az aprófalvak és a tanyasi lakott helyek intézményhiányából eredő hátrányait enyhítése, valamint az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokat nyújtson. 

fotó: pixabay.com

Erdős Norbert arról is szólt, hogy tavaly január 1-től a 800 fő alatti, idén év elejétől pedig a 1000 főnél kisebb településen is működtethető az ellátórendszer. Hangsúlyozta, idén a falugondnoki és a tanyagondnoki hálózat működtetésére már szolgálatonként évente több mint 4 millió forint támogatás jut.

Az államtitkár a 10 ezer fő feletti tanyás települések külterületeinek fejlesztésére szolgáló uniós LEADER programmal kapcsolatban kiemelte, a rendelkezésre álló források 2016 óta többször emelkedtek, a helyben meghirdetett pályázati felhívások keretösszegei országosan elérik a közel 66 milliárd forintot. 

Emlékeztetett, hogy a jelenleg is nyitott, tanyák víz- és energia-, valamint szennyvízkezelését szolgáló pályázati kiírás keretében, eddig 2566 kérelem részesült támogatásban 10,48 milliárd forint összegben, mely több mint 2700 tanya korszerűsítését jelenti.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda   

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.