2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Fenntarthatóság

2017. február 27. hétfő • 14:02

Felülvizsgálják a hódok státuszát - péntekig véleményezhető a tervezet

Jelentősen megnövekedett az eurázsiai hód hazai állománya. Mivel nincs természetes ellenségük, ezért a növekvő trend folytatódni fog. A tervezett jogszabály-módosítás az eurázsiai hód erdő- és mezőgazdasági érdekből történő állományszabályozását tenné lehetővé.

Módosítaná a földművelésügyi miniszter a védett állatokról szóló rendeletet, az eurázsiai hódok kárára. A csatolt magyarázat szerint az eurázsiai hód (Castor fiber) hazai állománya a természetes populáció-növekedés és terjeszkedés, valamint a tudatos emberi betelepítés következtében az elmúlt években jelentősen megnövekedett. A fajnak Magyarországon nincs természetes ellensége, ezért a növekvő trend folytatódni fog.

Fotó: Molnár István Lotár

Az állomány növekedésével párhuzamosan több szakterület (árvízvédelem, erdőgazdálkodók, mezőgazdálkodók) jelezte a hódok által okozott károk mértékének növekedését.

Árvízvédelmi indokok alapján a faj állományszabályozása engedélyezhető, de az erdészeti és mezőgazdasági károk mérséklése, csökkentése érdekében szükségessé váltak olyan intézkedések, amelyeket a védett állatokra vonatkozó jogi előírások alapján nem engedélyezhet a hatóság, így indokolttá vált a faj státuszának felülvizsgálata.

A tervezett jogszabály-módosítás az eurázsiai hód erdő- és mezőgazdasági érdekből történő állományszabályozását tenné lehetővé.

A kormány honlapján elérhető a tervezet, melyről március 3-ig várják a véleményeket a jogifo@fm.gov.hu címen.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.