2021.10.24., vasárnap , Salamon

Fenntarthatóság

2021. augusztus 06. péntek • 08:59

Fészkelnek az ugartyúkok

A puszták titokzatos, ritkán látható madara az ugartyúk. Nagy citromsárga szemei is elárulják, hogy esti, alkonyati életmódot folytat. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén rendszeresen csak észak Békésben, Dévaványa térségében költ.

Az ugartyúk hazai állománya jelenleg 30 pár lehet a bizonyított költőpárok mennyisége alapján. Ennek több mint a fele a Duna-Tisza közének északi részén található. A Dévaványa környéki pusztákon és mezőgazdasági területeken mintegy 3-5 pár költ.

fotó: wikipedia

Májusban rakják az első fészekaljukat, de ezek közül gyakran több válik predáció áldozatává. Igen gyakoriak a pótköltések, melyek elnyúlnak egészen július közepéig. Nehéz megtalálni a fészekaljukat, de még a jelenlétüket is körülményes felfedni. Az alkonyati órákban kell végighallgatni a területeket, és figyelni az alkony madarának a jellegzetes, rikoltásszerű hangjára. Amikor már a terület behatárolódott, akkor jön a nehezebb feladat, a fészekkeresés. Ez pedig ahhoz kell, hogy megismerjük a fészkelési hely körülményeit, hogy, ha szükséges, akkor be tudjunk avatkozni a sikeres költés érdekében.

Július végéig befejeződik a fiókanevelés, augusztusban pedig elkezdődik a nyár végi, kora őszi gyülekezés, amit szintén a hangjuk árul el. Szeptemberben már elindulnak afrikai telelőhelyeik felé. Pontos telelőhelyeit kevésbé ismerjük, mert Magyarországon nagyon kevés madarat jelölnek, így nem rajzolódott ki e titokzatos madár pontos vonulási útvonala.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.