2020.09.21., hétfő , Máté, Mirella

Fenntarthatóság

2019. július 23. kedd • 13:30

Fiatal gazdákra van szükség

Az idősödő gazdatársadalom és a tudatos fogyasztók hiánya a mezőgazdasági ágazat két alapvető problémája – fogalmazta meg Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Fejér megyei látogatása során.

Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége fotókiállítással, valamint életmód- és agrártotóval mutatta be Vesd bele magad! elnevezésű programját a hétvégén a székesfehérvári Auchanban - írja a feol.hu.

A generációváltás kérdése még mindig az első helyen van - fotó: pixabay.com

Amint Feldman Zsolt elmondta: az Agrárminisztérium azért is támogatja az Agrya kezdeményezését, mert megvalósítása során a kis kertészek, akik talán a jövő gazdái lesznek, megismerkedhetnek a növénytermesztés alapjaival, és a munka a családokat is összehozza.

A Fejér megyei program Abán folytatódott, ahol az államtitkár meglátogatott két, a Vesd bele magad! programban részt vevő családot, majd helyi gazdákkal találkozott.

Zárásként a Tök Király étteremben Varga Gáborral, a térség országgyűlési képviselőjével és Mikula Lajossal, az Agrya ügyvezető titkárával tartott közös lakossági fórumot, melyen a vidékfejlesztési támogatások mellett a Magyar Falu programról és a falusi családi otthonteremtési kedvezményről is szó esett.

Feldman Zsolt a kötetlen hangvételű fórumon egyebek mellett a magyar gazdaság növekedéséről beszélt, mely által olyan alapvető problémakörökre lehet kiemelten fókuszálni, amire korábban nem volt kellő anyagi forrás elkülönítve. Hozzátette: A 2020-as költségvetés a családok költségvetése lesz.

A vidékfejlesztés kardinális kihívása a vidéki népesség helyben tartása, a vonzó élettér és munkakörülmények létrehozása a helyi erőforrások átgondolt, integrált és fenntartható hasznosításával. A gazdasági potenciál mellett a vidékfejlesztés legfontosabb erőforrása az egészséges, önszerveződő helyi közösség.

Magyar Falu program

A Magyar Falu program a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére, a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére, az orvosi rendelők és az orvosi szolgálati lakások építésére, az orvosi eszközök fejlesztésére, valamint az óvodafejlesztésre fókuszál.

A nehezen megközelíthető településeknek a falusi útalap 50 milliárd forintot fordít olyan, négy számjegyű utak fejlesztésére, melyeket uniós forrásból nem lehet felújítani.

Az interaktív fórumon az gazdák neheztelték, hogy a nagyüzemek külföldi munkaerőt foglalkoztatnak, ami a financiális megtakarítás mellett kizárja a magyar munkaerő ágazatban való elhelyezkedésének lehetőségét. Milyen mezőgazdasági tevékenységbe fogjak? – firtatta egy fiatal hölgy.

Először is fejben kell végig gondolni a lehetséges vállalkozást – hangzott a válasz –, érdemes belevágni a kertészkedésbe és a kisállattenyésztésbe.

agrotrend.hu / feol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.