2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Fenntarthatóság

2022. február 24. csütörtök • 17:30

Figyelmeztet az ENSZ, 50 százalékkal nő az extrém erdőtüzek száma

Az eddigieknél is szélsőségesebb erdőtüzeket okozhat a globális felmelegedés és a földhasználat változása az évszázad végéig – figyelmeztetett az ENSZ új jelentésében.

A század végéig mintegy 50 százalékkal nő az extrém erdőtüzek száma; olyan térségekben is megnő az erdőtüzek kockázata, ahol korábban ez nem volt jellemző, köztük az Északi-sarkvidéken – idézte a dokumentumot a BBC News csütörtökön.

Forrás: pxhere.com

Az extrém tüzek olyan rendkívüli tűzvészek, amelyek nagyjából százévente egyszer fordulnak elő. A kutatók az egyre növekedő hőmérséklettel és a földhasználatban bekövetkező változásokkal magyarázták a romló tendenciát. A tanulmány felszólít a tűzvészek megelőzésére, a tűzoltásra és a pénzügyi források radikális átcsoportosítására.

A hetekig égő nagy tüzek egyre forróbbak, és hosszabb ideig is égnek a bolygó számos olyan részén, ahol mindig is voltak erdőtüzek. Manapság azonban már a távoli északi területeken, a kiszáradó tőzegmezőkön és a felolvadó permafroszton is fellángoltak a tüzek – vélik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) tudósai. Kiemelik: a 2010-2020-as időszakban feljegyzett tüzekhez képest 2030-ra akár 14 százalékkal is nőni fog a szélsőséges tüzek száma világszerte. A növekedés 2050-re elérheti a 30 százalékot, az évszázad végére pedig az 50 százalékot.

Andrew Sullivan, az ausztrál állami kutatóintézet, a CSIRO munkatársa elmondta, hogy „a tűzgyakoriság globális elemzése alapján 1,3-1,5-szeresére nőhet az ilyen jellegű tűzesetek lehetősége”. Az eredmények nem változtak az alacsony vagy magas szén-dioxid-kibocsátási forgatókönyv esetén.

Az előrejelzés szerint több tűzre lehet számítani az északi-sarkvidéki régiókban, mivel az éghajlatváltozás jelentős hatással van a térségre. Afrikában azonban, ahol jelenleg a világ erdőtüzeinek mintegy kétharmada keletkezik, az elkövetkező évtizedekben kevesebb tűz lesz, mivel a növekvő populáció miatt egyre több erdőt vágnak ki a mezőgazdasági területek számára.

A szerzők azt is kiemelik, hogy a kormányoknak változtatniuk kell a nagy tüzekre fordított kiadások modelljén. Jelenleg a tervezésre és a megelőzésre a finanszírozás kevesebb mint egy százalékát fordítják, míg a tűzoltás a költségvetés több mint felét viszi el – írja az MTI.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.