2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Fenntarthatóság

2017. április 19. szerda • 11:12

Füstadó nem lesz, de korlátozás igen a tüzelőanyagok használatában

A fűtésből származó szálló por az egyik legszennyezőbb. Magyarország levegőminősége sokat javult az elmúlt évtizedekben, azonban még mindig nem megfelelő.

Kidolgozás alatt áll a jogszabály, amely korlátozná a levegőt súlyosan szennyező tüzelőanyagok használatát – írja a Magyar Idők.

A környezetvédelemért felelős tárca nem tervezi a fával való fűtés korlátozását, betiltását még hosszabb távon sem. A Földművelésügyi Minisztérium azonban a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szén és lignit lakossági használatának korlátozását kívánja elérni egy már előkészített jogszabállyal, amelynek alapján csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne felhasználni ezeket a fűtőanyagokat. Jelenleg a lakossági tüzelőberendezések használatával kapcsolatban semmilyen adó vagy egyéb díj bevezetésének előkészítése nincs napirenden, tehát nem kell füstadóra számítani – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írásbeli válaszából, amelyet Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott.

Fotó:MTI

A miniszter kifejtette, hogy bár Magyarország levegőminősége sokat javult az elmúlt évtizedekben, azonban még mindig nem megfelelő. Egyes szennyező anyagok levegőben mért koncentrációja ugyanis időszakosan meghaladja a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértéket, ami kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre. Az egyik legnagyobb problémát okozó légszennyező a kis méretű részecske (PM 10) és a finom részecske (PM 2,5), együttes köznapi nevükön a szálló por, amelynek a lakossági fűtés a fő forrása. A határérték túllépése miatt az Európai Unió tizenhat másik tagállamhoz hasonlóan Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, amely jelenleg is folyamatban van.

Fotó:MTI

A hazai szabályozásoknak köszönhetően a határérték feletti ipari légszennyezés gyakorlatilag megszűnt, a közlekedésé is jelentősen visszaesett, ezért jelentősebbé vált a lakossági kibocsátás – áll az írásban. A lakossági fűtési módok egészségügyi és környezeti hatásai is különbözőek. A földgáz égetése során nitrogén-oxidok, szén-monoxid és szén-dioxid kerül a levegőbe, gyakorlatilag nem okoz szállópor-szennyezést, így levegővédelmi szempontból a távfűtés után a legkedvezőbbnek tekinthető. A szilárd tüzelőanyagok égetése ezzel szemben magas szállópor-kibocsátással jár, ezért elsősorban ezen a területen szükséges a beavatkozás.

A magas kéntartalmú, alacsony fűtőértékű szén és lignit használata a legveszélyesebb, de a szén és az egyéb szilárd fosszilis tüzelőkből származó szálló por által kiváltott koszorúér-betegségeknél ötször akkora a halálozási kockázat, mint az egyéb szilárd tüzelőanyag, például a biomassza (így a fa) égetéséből származó szálló por esetén.

Ezért kívánja a minisztérium ezeknek a nagy szennyezést okozó tüzelőanyagoknak a használatát a jövőben korlátozni, ezzel párhuzamosan pedig növelni a szociális rászorultságon alapuló tűzifa-támogatást, illetve általában a tűzifaellátást.

A jogszabályról, így a bevezetés időpontjáról sem döntött még a kormány.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.