Fenntarthatóság

Innováció

Ha így folytatódik, akkor elkávézhatjuk a Földet

A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, a keresletének növekedése azonban veszélyezteti a bolygót, ami arra készteti a környezetvédőket és a tudósokat, hogy megoldást találjanak a kávétermelés fenntarthatóbb módjára.

Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60 százalékos növekedéséhez vezetett, ami a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerint számtalan veszélyt rejt magában a környezetre nézve – írta az Origo.

A legtöbb kávé nedves őrlési eljáráson megy keresztül, amely jelentős mennyiségű édesvizet használ a kávé csávázásához és mosásához. Ezután a kávét még meg is kell szárítani, pörkölni, el kell szállítani és le kell főzni – ez mind energiaigényes folyamat."– nyilatkozta Bambi Semroc, a Fenntartható Földek és Vizek Központja nevű szervezet alelnöke.

A kutatásokkal már bizonyítani is tudják, hogy

A FOKOZOTT KÁVÉTERMELÉS LASSAN TÖNKRETESZI A FÖLDET,hiszen annak jelentős a víz- és energiaigénye, és nem mellesleg erdőirtással is jár.

Rengeteg vízbe és energiába kerül a kávé

Megdöbbentő tény például, hogy Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermesztő országában, az Amazonas esőerdők fáinak irtása immár 15 éve nem tapasztalt méreteket öltött – derül ki a brazil Nemzeti űrkutatási Intézet által közzétett jelentésből.

BECSLÉSEK SZERINT 2020 AUGUSZTUSA ÉS 2021 JÚLIUSA KÖZÖTT 13.235 NÉGYZETKILOMÉTERNYI FÁS TERÜLET TűNT EL, AMI 22 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENT AZ ELőZő ÉVHEZ KÉPEST.

A kávétermesztés elképesztő mértékű víz- és energia-lábnyomot hagy maga után: a Water Footprint Network szerint 140 liter vízre van szükség mindössze 125 milliméter kávé előállításához. Ugyanakkor a kávéipar is sebezhető az éghajlatváltozással szemben. Csak idén júniusban fagyhullámok és aszályok is pusztítottak Brazíliában, ami hétéves csúcsra emelte az arabica kávé árát.

Fotó: barista.hu

AZ ÁRUFORGALMI SZAKÉRTőK AZT JÓSOLJÁK, HOGY AZ ÁRAK TOVÁBB FOGNAK EMELKEDNI, "tekintettel a globális piacok jelenlegi instabilitására, valamint a meghatározó kávétermelők – Brazília, Vietnam és Kolumbia – jövő évi termelése körüli bizonytalanságokra" – jelezte a Fenntartható Földek és Vizek Központjának alelnöke.

Laborban termesztett kávé lehet a megoldás

Finn tudósok már dolgoznak egy fenntarthatóbb, laboratóriumban termesztett alternatíva előállításán. A jelenleg létező technológia azonban még mindig nagyon költséges.

A FINN VTT MűSZAKI KUTATÓKÖZPONT SZAKEMBEREI SEJTES GAZDÁLKODÁSSAL MÁR SIKERESEN ELőÁLLÍTOTTÁK A KÁVÉ SEJTJEIT EGY BIOREAKTORBAN.

A kutatóközpont laboratóriumában termesztett kávé kiküszöböli az erdőirtás szükségességét, az eljárásnak továbbá sokkal kisebb a vízlábnyoma, mivel a tudósok újrahasznosított vizet használnak a bioreaktorok üzemeltetéséhez.

További előny, hogy a KÁVÉBABOT ÍGY MINDIG ELLENőRZÖTT HőMÉRSÉKLET-, FÉNY- ÉS OXIGÉNKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT LEHET ELőÁLLÍTANI, MEGSZÜNTETVE AZ IPARÁGBAN TAPASZTALHATÓ ELLÁTÁSI INGADOZÁSOKAT.

Az innovációval a kávé hosszadalmas szállítási folyamata is kiküszöbölhető a származási országból a fogyasztó országba, de "hatással van a folyamat nyomon követhetőségére és átláthatóságára is, ez gyakran szintén nagy probléma a kávé ellátási láncában" – mondta Heiko Rischer, a kutatóintézet növényi biotechnológiáért felelős vezetője. Mi nem kávébabokkal dolgozunk kiindulási anyagként, hanem egy fagyasztva szárított porral, amelyet a laboratóriumban állítunk elő." – tette hozzá a szakember.

Bár Heiko előrejelzése szerint legalább négy évbe telhet, mire a VTT laboratóriumban termesztett kávé megkaphatja a hatósági engedélyt, Finnországban, a világ legnagyobb kávéfogyasztó országában, máris nagy az érdeklődés a leendő termék iránt.

agrotrend.hu / Origo

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés