2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2021. április 10. szombat • 12:20

Ha így melegszik a klíma, akkor nem lesz tél Európában

A klímaváltozásról már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy Európa sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld átlaga. Ha ez így folytatódik, az unokáink már nem fogják tudni, mi az a hó. Többek között ez derül ki a Zöldunió 2021-es előrejelzéséből.

A klímaváltozással foglalkozó kutatók szerint Európa a globális átlagnál jóval gyorsabban melegszik és ezt már a bőrünkön érezzük. A tavalyi, 2020-as év az átlaghőmérséklet alapján az eddig mért legmelegebb volt. Ehhez akár hozzá is szokhatunk, ugyanis 30 év múlva az európai nagyvárosokban nyáron átlagosan akár 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal is lehet melegebb, mint jelenünkben - írja az ecolounge.hu.

fotó: pixabay.com

És ez az optimista előrejelzés. A Meteorológiai Világszervezet 2020 júliusában publikált jelentése szerint immáron 20 százalék az esély arra, hogy a korábban még 2040-re prognosztizált kritikus 1,5 fokos átlaghőmérsékletet már három éven belül elérjük. Ez időjárási szélsőségeket - például hőhullámokat -, vízhiányt, és az ezekből következő tömeges migrációt jelent.

Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, az átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt kell tartani. Ehhez azonban többek között 2050-ig globálisan el kell érni az ún. nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást, amit karbonsemlegességnek nevezünk. 2020-ban több ország is bejelentette, hogy karbonsemlegessé válik: Kína 2060-ig, Japán és Dél-Korea 2050-ig tervezi elérni a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást. Eddig két ország, a dél-amerikai Suriname Köztársaság, valamint Bhután vált karbonsemlegessé, elsősorban kis népességüknek és nagy erdei területeiknek köszönhetően, amelyek így nagyobb mennyiségű szenet képesek eltárolni, mint amennyit az ország kibocsát.

Zöldunió, amely a magyarországi online médiapiac egyetlen környezettudatos tematikájú platformja, mostantól évente publikálja előrejelzéseit.

A tanulmány jelenünkben is egyedülálló vállalkozásnak számít a környezeti hatások előrejelzésében, korábban nem készült ilyen átfogó anyag a témában.

Készült mindazoknak, akiket érdekel Földünk jövője, és akik a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat rendszeresebben fogyasztják - valamint gyártják: így a média valamint az oktatás számára is.

agrotrend.hu / ecolounge.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.