2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Fenntarthatóság

2022. május 17. kedd • 14:17

Halak pusztulnak a Tisza-tavon is

Több oka is van a jelenségnek - mondja a szakember.

Az elmúlt napokban a Tisza-tavat járva többfelé találkozhattak a horgászok elhullott pontyok, busák, esetleg más fajok egyedeivel is. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy nemcsak a Tisza-tavat, hanem az ország számos vizét érintő jelenségről van szó, írta a Heves megyei hírportál.

Illusztráció

– A sajnos rendszeresen előforduló tavaszi halpusztulás több okra vezethető vissza. A tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez egyes betegségek kialakulásának. A vízben ilyenkor beinduló természetes folyamatok, mint a szerves anyag bomlása, az algák felszaporodása szintén teremthetnek olyan állapotot, amely halpusztuláshoz vezet – fejtették ki a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetői. Megjegyezték, a jelenleg észlelt elhullás eddig nem érte el a tömegesnek számító mértéket. Ebből kifolyólag a tetemek eltávolítása nem szükséges, a sorsukról a természetes lebontó folyamatok gondoskodnak. 

Néhány napja egyébként a műtárgyakat megnyitották, a beáramló friss víz pedig várhatóan javít majd a kialakult helyzeten.

agrotrend.hu / heol.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.