2020.08.13., csütörtök , Ipoly

Fenntarthatóság

2019. november 25. hétfő • 13:57

Hamarosan elfogy a víz a mezőgazdaság számára!

5-10 éven belül mezőgazdaság kifogyhat a vízből - figyelmeztetett egy szakértő az Agritechnica kiállításon. Mindenesetre sürgősen újításokra van szükség, hogy a világ jól tudjon lakni...

Manapság a mezőgazdaságnak nem csak az a feladata, hogy biztosítsa a világ egyre növekvő népességének élelmét, hanem olyan globális kihívásokkal kell szembenéznie, mint például az éghajlat és a környezetvédelem, miközben meg kell találnia helyzetét a változó társadalomban. Így foglalja össze a DLG a "Globális gazdálkodás - helyi felelősségvállalás" címmel az Agritechnica fő témájáról november 12-től folytatott pódiumvitát - írja a topagrar.com.

fotó: topagrar.com

A Roland Berger Consulting képviseletében Dr. Wilfried Aulbur hangsúlyozta annak nehézségét, hogy a kialakult gazdálkodási módszerekkel több ember számára több élelmet biztosítsanak.

"Nem lesz lehetséges több élelmiszert előállítani a bevált gazdálkodási gyakorlatokkal. Például a vízfelhasználás a mezőgazdaságban nem fenntartható. "

Dr. Aulbur figyelmeztette, hogy az ENSZ előrejelzései szerint a következő 5-10 évben kifogyhatunk a vízből a mezőgazdaság számára. "Más szavakkal, azonnali és hatalmas kihívásokról beszélünk az ipar és mindannyiunk számára, jelentős és azonnali beruházásokra van szükségünk a vállalatok, az egyetemek és a kormányok számára az új technológiákba, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy ezt a szűkös erőforrást sokkal hatékonyabban használhassuk ki."

Ma a mezőgazdaságot "Big AG" néven, azaz intenzív ipari méretű mezőgazdaságként támadják.

Az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásához, és az esőerdők pusztulásáról, a vízelvezetésről, a káros peszticid hatásokról és egyebekről hallott negatív hírekhez való jelentős hozzájárulással a mezőgazdaságnak részt kell vennie e kihívások kezelésében - figyelmeztetett Aulbur.

Véleménye szerint az átláthatóság, a nyílt kommunikáció és az érdekelt felek bevonása kulcsfontosságú, a válság legyőzéséhez. Úgy véli, hogy a precíziós gazdálkodás és az egyéb technológiai fejlesztések kulcsfontosságú elemek, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy fenntartható módon táplálják a világ lakosságát, amelyet minden érintett elfogad.

A DLG elnöke, Hubertus Paetowis úgy látja, hogy az ágazat kihívás előtt áll, hogy több innováció révén megoldja az ellátás biztonsága és a fenntartható termelés közötti kompromisszumot. "A mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele érdekében magas szintű elkötelezettségre, innovációra, know-how-ra, kreativitásra és változási hajlandóságra van szükség" - mondja Paetow.

"A kihívások mindenkit érintnek a mezőgazdaságban, világszerte, de különösen Európa termékeny mezőgazdasági területein. A mezőgazdaságot ma a globálisan hálózatba kötött művelési rendszerek jellemzik, termékeik és áruik áramlása mellett. Ugyanakkor minden helyi gazdálkodónak helyben kell vállalnia a felelősséget saját tetteiért, és ez gazdaságonként eltérő.

A cselekvési terület globális - a kihívásokra való reagálás csak helyi jellegű. Az innovációknak és a technológiáknak termőhely specifikus megoldásokat kell nyújtaniuk ugyanazon globális, átfogó kihívásokra."

Az oroszok érzik az éghajlatváltozást

Dr. Alekszej Ugarov, az Agrokultura-Holding / PRODIMEX vállalatcsoport vezérigazgatója ismertette az oroszországi mezőgazdasági vállalatok előtt álló kihívásokat. Különösen az éghajlatváltozás vezet ahhoz, hogy az időjárás kiszámíthatatlanabbá és instabilabbá válik, az aszály és a hőség okozta stressz fokozódik a növények számára.

"Az üzemi logisztika továbbra is nagy kihívás, gyakran a hiányos infrastruktúra és azok költségigényes fejlesztése, valamint a modern technológiához való hozzáférés hiánya akadályozza a gazdaságok fejlődését" - mondta Dr. Ugarov. Megemlítette azokat a pontokat is, amelyek komoly kihívásokat jelentenek az oroszországi mezőgazdasági vállalatok számára:

  • A mezőgazdasági termékek vagy alapanyagok kivitelének vagy behozatalának piaci szabályozása (hozzáférés az ökológiai vagy technológiai fejlődéshez),

  • Az értékesítés és a világkereskedelem korlátozásai és akadályai, amelyeket a különféle országok kormányai hoztak létre politikai feszültségekkel összefüggésben (szankciók, dömpingellenes vizsgálatok és adók, állategészségügyi és egészségügyi ellenőrzési intézkedések stb.);

  • Az olcsó importált összetevőket/termékeket tartalmazóélelmiszerek nem megfelelő előállítása és hiányos címkézése (pl. pálmaolaj a tejzsír pótlására),

  • szervezett csalás és lopás (fehérgalléros bűnözés).

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.