2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Fenntarthatóság

2019. október 14. hétfő • 15:41

Hasznos applikáció érkezik a méhészeknek

Mennyit érnek és mire lehet használni adatainkat? Hogyan lehet továbblépni az oktatás digitalizálásában? Miként alakíthatja át a mindennapi pénzügyeket a modern technológia? Az iparban, az agráriumban, a közlekedésben milyen lehetőséget nyit meg a robotika, az elektronizáció?

Ezekre és megannyi más, hasonló kérdésre keresnek – szükségképpen a jövőbe mutató – válaszokat hozzáértők a november 26-án megrendezendő szakmai eszmecserén, a T-Sys­tems Sym­posiumon. A rendezvényen – szokás szerint – cégvezetők, hazai és külföldi szakemberek, állami szervezetek képviselői beszélnek az informatika hazai és globális kihívásairól, lehetőségeiről, miközben ismertetik a már megvalósult vagy éppen fejlesztés alatt álló megoldásokat - írja a Magyar Nemzet.

Számos segítséget ad az innováció a méhészeknek - fotó: pixabay.com

Az idén nyolcadjára megtartandó rendezvényen rendszeresen szót kapnak nemzetközi hírű szakértők is, most Rachel Botsman osztja meg gondolatait a hallgatósággal. A művészeti akadémiát végzett Botsman meglehetősen érdekes témát feszeget.

A bizalom természetét és annak változásait elemezve arra jutott, nem csoda, hogy a nagy intézményekbe – a bankokba, a kormányzatokba, a nagyvállalatokba – vetett bizalom erodálódott az utóbbi időben.

A bizalom ugyanakkor korántsem tűnt el a mindennapokból, csupán másban bízunk meg: a szomszédainkban, a kollégáinkban, adott esetben – s ez már a technológia hozadéka – soha nem látott idegenekben. Ez történik például, amikor internetes csatornákon keresztül foglalunk lakást vagy veszünk igénybe, utasítunk el különféle szolgáltatásokat.

Fejlesztés kaptárban
A méhészek tudása és a méhek populációja az emberiség jövője szempontjából is óriási érték – erre alapoz az Agronity elnevezésű csapat: innovatív rendszerük szenzorokkal és riasztásokkal segíti a méhészek munkáját. A méztermelést növelő megoldás – amelyet a T-Sys­tems Symposium Jövőtér kiállításán megismerhetnek az érdeklődők – lényege a következő.

A kaptárakat a hőmérsékletet, a páratartalmat, a súlyt és a rezgést mérő szenzorokkal szerelik fel, az információkat pedig mobiltechnológia segítségével továbbítják a méhészeknek, akik egy könnyen kezelhető mobilalkalmazás segítségével tájékozódhatnak a kaptár állapotáról.

A mai tömeges méhpusztulások megállításához szükség lehet olyan megoldásra, mellyel időben felismerhetők a megbetegedések, és még a járvány kialakulása előtt lehetőség nyílik a beavatkozásra.

Mivel a méhpusztulás globális probléma, a fejlesztés jelentős ökológiai kihívásra adhat választ és ez komoly üzleti lehetőséget is jelenthet. Ugyanez talán elmondható arról a rendszerről is, amely a Főmtervnek készült, s amely a Magyar Telekom bázisállomásaitól nyert anonimizált adatokra támaszkodik.

Ezek segítségével a tervezők minden korábbinál pontosabb képet kapnak az egyes utak és városrészek valós forgalmáról, terheléséről, így már a tervezéskor figyelembe vehetik a jövőbeni forgalomból becsülhető igényeket.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.