2022.10.02., vasárnap , Petra

Fenntarthatóság

2016. május 06. péntek • 08:45

Hatalmas a fagykár az erdőkben és az erdészeti csemetetermelőknél is

Régóta nem tapasztalt fagykárral kell szembenézniük a hazai erdőgazdálkodóknak, az április végi hideg időjárás ugyanis nem csak a mezőgazdasági területeken, gyümölcsösökben, szőlőben okozott komoly károkat.

A fák többsége ugyan kiheveri a fagy okozta problémát, az erdőgazdaságok és erdészeti csemetekertek azonban így is komoly károkat könyvelhetnek el. Csemete- és maghiányra kell számítani, ráadásul a szaporítóanyag minősége is rosszabb lesz a megszokottnál. A klímaváltozás miatt hosszútávú megoldásokra van szükség, rövidtávon viszont a rendkívüli kárenyhítés is fontos lenne.

Rendkívüli kárenyhítést szeretne a terméktanács

„Nagyon komoly fagykár figyelhető meg országszerte, mindössze kisebb térségek vannak, ahol nem jelentett problémát az április végi váratlan lehűlés. A tagjaink körében megkezdtük a felmérést. ” – mondta Kárpáti Béla, az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács elnöke, aki már felvette a kapcsolatot a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságával és a Földművelésügyi Minisztériummal.

Az őszi tölgyvetések 70-90 százaléka, míg a tavasszal elültetett akác szinte 100 százaléka elfagyott. Van olyan csemetekert, ahol az 1-2 éves csemeték is megsínylették a szélsőséges időjárást. Mennyiségi és minőségi csökkenést is eredményezni fog a helyzet, ráadásul maghiányra kell számítani a szilfélék és a vadgyümölcsök tekintetében. A nyár tekintetében még kevés adat áll rendelkezésre, de ott is jelentős károkról érkeztek már információk.

Fagykár az Egererdő Zrt. területén – Fotó: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

Az erdészeti szaporítóanyag-előállítóknak az elmúlt 10-15 évben nem kellett hasonló esettel szembesülniük. Fagykár ugyan rendszeresen volt, de csak egy-egy régióban, ekkora mértékű csemetepusztulásra azonban ritkán van példa. A csemetetermelők helyzetét nehezíti, hogy a kárenyhítési rendszerbe az ágazat nem került be, így onnan nem remélhetnek segítséget.

Az erdészeti szaporítóanyag-termelő szektornak is fel kell készülnie a klímaváltozás miatt egyre inkább hektikusabb, kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyokra.

A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. Somogy megyei területein is nagymértékű fagykár keletkezett április végén, amely érintette a csemetekertet, illetve az erdősítéséket, fiatalosokat is, az elszenvedett veszteség 20-25 százalék lehet. A többéves szaporítóanyag teljesen megfagyott, aminek következtében a friss hajtásokat, az első növedéket a csemeték elvesztették. A már befejezett korú, 4-5 m magas tölgyesek is megfagytak, hiszen a fagyzugos részeken -6, -7 Celsius-fokot is lehetett mérni a hajnali órákban. Az erdősítésekben keletkezett fagykár mintegy 4-500 hektárt érint.

A lefagyott, 2 éves csemeték a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. csemetekertjében – Fotó: László Péter, főmérnök

Az anyagi kárt jelenleg még nagyon nehéz megmondani, hiszen azt sem tudni, hogy a csemeték elpusztultak vagy újra ki fognak hajtani. Amennyiben viszont újra kifakadnak, abban az esetben is növedékveszteséggel kell számolni. A fiatal erdősítések esetén ez további, elhúzódó ápolási feladatot jelent, de késhet az erdősítések befejezési ideje, ami a szomszédos területek vágáslehetőségét korlátozhatja.

Fagyott az állami erdőgazdaságoknál is

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt állami erdőkben az 1000 hektárt is meghaladja a fagykár. „Az első becslések szerint, az Ormánságban a legsúlyosabb a kár, ott 2-3 méter magasságig szinte minden csemete idei, friss hajtása elfagyott. Ez a fiatal erdősítéseket jelenti, több száz hektáron 60-100 százalék közötti kármértékkel. A dombvidéken és a Mecsekben a kár fekvéstől függően jelentkezett, de ezeken a területeken is nagyjából 30 százalékos. A fák kiheverik a kárt, és újra kihajtanak, de az ez évi növekedésük legalább felét elvesztették.

Fagykár az Egererdő Zrt. területén – Fotó: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kapuvári Erdészeténél a Rábaközben mintegy 250 hektáron keletkezett 100 százalékos fagykár a folyamatos erdősítésekben, a kocsányos tölgy, cser, magas kőris, akác és fekete dió állományokban. A léces, illetve rudas korú erdőkben is 2, helyenként 3 méteres magasságig a friss hajtások elfagytak. A korábbi évek tapasztalatai alapján a fagyást szenvedett csemeték természetesen itt is újra hajtanak, egyes esetekben azonban szükség lehet későbbi tőrevágásra is.

A Győri Erdészetnél mozaikosan figyelhető meg kár, a felújításokban mintegy 136 hektár akác és tölgy fiatalos, valamint diós esett a fagy áldozatául. Vannak olyan területek, ahol 6-8-10 m magasságig is elfagytak a friss hajtások.

A Jánossomorjai Erdészet hanságfalvi csemetekertjében az ősszel elvetett 53 mázsa kocsányos tölgy makkból mintegy 445 000 darab csemete kelt ki, amely áprilisban 100 százalékban elfagyott. Hasonló a helyzet a fekete dióval is.

Szerencsésebben járt a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. diósi csemetekertje, ahol az őszi vetésű kocsányos tölgyek számottevő kárt nem szenvedtek, és a tavaszi dugványozású 45 ezer darab nemesnyár csemetét is megkímélte a fagy. Itt a második éves kocsánytalan tölgy mintegy 5-10 százalékát csípte meg a fagy minimális károsodást okozva.

Ugyancsak komoly fagykár volt a Zalaerdő Zrt. területein is, amely érintette az erdőket és a Bajcsai Csemetekertet is. A károk felmérése jelenleg is folyamatban van.

Az Egererdő Zrt. mind a hét erdészeténél volt némi fagy április végén, ám komolyabb problémát mindez a területek nagy részén nem okozott. Elsősorban völgyekben keletkezett kár, méghozzá a talaj mentén, 5-20 centiméter magasságban. Itt a fiatal újulatban, pótlásokban a friss hajtások 20-30 százaléka fagyott el.

Fagykár az Egererdő Zrt. területén – Fotó: Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet

Az Északerdő Zrt. szerencsésen átvészelte az április végi országos fagyokat. Tudomásuk szerint nem volt fagykár a társaságnál.

A szolnoki központú NEFAG Zrt.-t az április 26. és 28. között országosan jelentkező fagykárosítás szintén jelentős mértékben érintette. Az akác és a tölgy állományokban okozott jelentős károkat a hirtelen lehűlés, de kisebb mértékben az egyéb lágy lombos fafajú állományokban is volt negatív hatása. A pusztavacsi területen található felújítások mintegy 600 hektáron szenvedtek változó, 10-100 százalékos hajtáskárosodást, mintegy 100 hektáron pedig teljesen elpusztultak a sarjaztatások.

A Monori Erdészetnél a 730 hektárt érintő területen legnagyobb mértékben az akác, illetve akác-szürkenyár elegyes erdősítések károsodtak több mint 500 hektáron. A tölgy fafajú felújítások károsodott területe mintegy 80 hektár. A károsítás intenzitása itt is változó, de a területek jelentős részénél eléri a 100 százalékot. Az állami erdőgazdaságnál a károsítás pénzbeni értékének megállapítása még folyamatban van, de az már szinte biztos, hogy a helyreállítás költsége milliós nagyságrendű lesz, az érintett területek több mint fele ugyanis műszakilag befejezett erdő.

agrotrend.hu / erdo-mezo.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.