2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Fenntarthatóság

2021. november 12. péntek • 15:00

Hűtőházzal bővül az agrárközpont

Jó ütemben halad a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem, valamint a hűtőház építése a jánoshalmi ipari park területén az Agrár- és Logisztikai Központban. A gyártógépsorok már megérkeztek és megkezdték a beszerelésüket is, várhatóan még idén indulhat a próbaüzem, az üzemszerű működés a jövő év közepén kezdődhet.

A Homokhátság és a Felső-Bácska határán fekvő város életében az egyik legnagyobbnak számító több százmillió forintból megvalósuló beruházás sokat lendíthet a helyi és környékbeli gyümölcs- és zöldségtermesztő gazdák helyzetén.

Az önkormányzat korábban a helyi iparterület fejlesztésére 250 millió, az agrárlogisztikai központ építésére 450 millió, a jánoshalmi ipari park területén napenergia hasznosítására és villamos energia előállítására 439 millió forintot nyert a kormányzati és európai uniós pályázatokon.

A kivitelezés során elsőként a logisztikai központ építésének alapozó munkálatait végezték el, megépültek a terület megközelíthetőségét segítő utak, a kerítés, az áramellátást biztosító trafó és a térbetonozás, a víz- és a gáz közművek, illetve a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetését biztosító csatornarendszer is a volt honvédségi laktanya területén. Ezzel lezárult a építkezés első szakasza és a műszaki átadás is megtörtént.

A beruházás második és harmadik ütemében a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem, valamint egy hűtőház építése és a berendezések beszerelése történik. A feldolgozóüzem megépült, a gépsorok is megérkeztek, amelyeket ezekben a napokban szerelnek be a végleges helyükre és várhatóan még november végén, december elején megtörténhet a próbaüzem is.

Közben jó ütemben halad a hűtőház építése is, az épület vasszerkezete már áll és a napokban megkezdődik az oldalfalak szerelése is – mondta el érdeklődésünkre Czeller Zoltán polgármester, aki gyakran járja be az építkezés területét és kíséri figyelemmel a munkálatokat.

A polgármester elmondta azt is, hogy a tervek szerint a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem jövő év közepétől kezdheti meg az üzemszerű működést az engedélyeztetési eljárás lefolytatása után, valamint, hogy a hűtőház is engedélyt kap a szakhatóságoktól a beüzemelésre, hiszen a beérkező gyümölcs- és zöldségféleségek tárolásához a hűtőház üzemelésére is szükség van.

A beruházás eredményeként egy 400 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokban korszerű technológiai gépekkel dolgozzák majd fel hatékonyan a beérkező zöldséget és gyümölcsöt. Az 1350 négyzetméter alapterületű, ötezer tonnás kapacitású hűtőház pedig később akár 20 ezer tonnára is bővíthető lesz, az erre vonatkozó beruházási tervek már a kormány asztalán vannak.

agrotrend.hu / baon.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.