2021.06.23., szerda , Zoltán

Fenntarthatóság

2017. május 06. szombat • 14:44

Idén nem volt komoly visszaélés a medvehagymával

Lassan a végéhez közeledik a medvehagymaszezon. A Mecsek egyik legismertebb gyógynövénye idén jóval korábban bújt elő: a jellegzetes illattól már február végétől illatozott az erdő. A tavaly bevezetett szigor idén is érvényben volt: a tiltás a Pécs és Orfű közti út két oldalát, és az ettől keletre húzódó területeket érintette.

A szigorra azért volt szükség, mert ezeket a területeket korábban letaposták a gyűjtők, így félő volt, hogy teljesen eltűnik innen a növény. A pihentetés után, ami egy-két évet vesz igénybe, talán itt is magához tér a természet. – írja a bama.hu.

A nem védett területeken idén is a korábbi szabályok voltak érvényben. Ennek értelmében egy személy naponta két kilót szedhetett – amennyiben valakinek ennél nagyobb mennyiségre volt szüksége, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével szedhetett.

 A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni. A lap az erdészet sajtóosztályától megtudta: az idei szezonban körülbelül húsz fő kért engedélyt. Ebben az évben komoly visszaélésre nem volt példa, amely büntetést vont volna maga után, tették hozzá.

Idén a piacok és az áruházak polcai is tele voltak a zöld csodanövénnyel – egy férfi a pécsi vásárcsarnoknál meg is jegyezte, régen nem volt olyan nagy divatja a medvehagymának, mivel csak kevesen ismerték. Mostanra azonban (gyógyhatása és íze miatt) nemcsak a baranyaiak slágernövénye, hanem az ország egyik kedvence lett.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.