2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Fenntarthatóság

2022. április 18. hétfő • 10:04

Így mentheti meg a napraforgó és levendula a kerti fajokat

Ültess napraforgót és levendulát a kertedbe idén tavasszal, hogy megfordítsd a korábban elterjedt kerti fajok hanyatlását – buzdította a közvéleményt az RSPB madárjótékonysági szervezet. A „Természet a küszöbön" kampány során azt hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Királyság kertjei és erkélyei együttesen 4000 négyzetkilométert fednek le, ami több mint kétszer akkora terület, mint a Nagy-London régió. Ezek az összekapcsolt élőhelyek ugyanis együtt segíthetnek megfordítani a fajok, köztük a seregélyek, a poszméhek és a sündisznók veszélyeztetett sorsát.

Évtizedekkel ezelőtt ezek a fajok mindegyike elterjedt volt, de az élőhelyek elvesztése és a mezőgazdaság változásai miatt ma már fenyegetésekkel néznek szembe. A seregélyek száma az 1970-es évek közepe óta a kétharmadával csökkent, az ország poszméhfajai felének a populációja is egyre kevesebb, míg a sündisznók száma az elmúlt ötven évben 30 millióról 1 millióra esett csak Angliában, Walesben és Skóciában.

Fotó: pixabay.com

A jótékonysági szervezet olyan napraforgó termesztését javasolja, amely a nyár végétől kora őszig kitartó, igazi magvacsorát biztosít, és különösen a madarak kedvelik. Tanácsolják még a kukoricatáblás egynyári növényeket, a gyűszűvirágot és azt mondják, hogy a levendula egy másik jó opció, mivel gazdag nektárban a méhek számára, így az egyik legjobb választás a beporzók támogatására.

Számos hasznos növénylistát is összeállítottak a vadon élő állatok megsegítésére, és ma már egyes vetőmag- és növényárusok speciális címkéket is feltüntetnek a különösen rovarbarát fajokkal kapcsolatban. A kiemelkedő kedvencek közé tartozik az ernyős verbéna (Verbena Bonariensis), a mezei gólyaorr (Geranium pratense), a kerti macskagyökér (Nepeta), a szurokfű vagy vadmajoránna (Origanum vulgare) és a nyári orgona (Buddleja).

Az RSPB megbízásából készült, úgynevezett YouGov-felmérés kimutatta, hogy az emberek háromnegyede megpróbál legalább pár dolgot ültetni a kertjében vagy a külterületen, hogy ezzel is segítse a vadon élő állatokat.

Nagyon örülök, hogy hallom, milyen sokan tesznek lépéseket a vadon élő állatok megsegítésére a kertjükben és a szabadban – mondta Adrian Thomas, az RSPB vadkertészeti szakértője a The Guardian online portálnak. – Úgy tűnik, elindult egy mozgalom, amelyben az emberek felismerik, hogy kertjeink csodálatos, közös terek lehetnek számunkra és a vadon élő állatok számára, mindenki javára. Hozzátette: a legjobb és legegyszerűbb, ha több növényt nevelünk a saját otthonunkban, amely változatos, egészséges táplálékforrást biztosít, menedéket és fészkelőhelyeket kínál.

Lássuk, hogy a szakemberek szerint melyik az öt legjobb növény a vadon élő állatok számára:

  • Napraforgó: gyönyörű és magról könnyen termeszthető, ezek a klasszikus virágok kiválóak a beporzóknak, és nagyszerű táplálékforrást jelentenek a madarak számára;
  • Egynyári növények: a vörös mák és a kék búzavirág szintén jó választás;
  • Mini rét: csak hagyjuk, hogy a pázsit néhány hónapig, vagy még jobb, ha nyár végéig növekedjen, és lóherével és más réti virágokkal jutalmazza az állatokat.
  • Levendula: az ismerős, kellemes illatú gyógynövény, amely zseniális a méhek és a lepkék számára.
  • Gyűszűvirágfélék: magas lila, rózsaszín és fehér virágok, amelyek a méhek mágnesei.

 

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.