Fenntarthatóság

Innováció

Innováció előtt az agrárium és az élelmiszeripar

Becslések alapján akár 10%-os hatékonyságnövekedés érhető el az Ipar 4.0-nak köszönhetően.

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10%-os hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Szent István Egyetemen tartott „FoodConf” nemzetközi konferencián.


Fotó: Kovács Zoltán

Az esemény kiemelt témája az Ipar 4.0 az élelmiszerszektorban, valamint szóba kerülnek

  • az élelmiszergyártás,
  • -logisztika,
  • -kereskedelem,
  • -biztonság és táplálkozás

témakörei is.

Zsigó Róbert előadásában elmondta: a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiánk is megfogalmazta, hogy Magyarország nemzeti érdeke a hazai lakosság

  • egészséges,
  • biztonságos és megbízható

élelmiszer ellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítani.

A tárca meghatározó célja a lehető legmagasabb hozzáadott értéket itthon előállítani, és a hazai szükségletet meghaladó élelmiszerek exportjával javítani a nemzetgazdaság helyzetét.

– Továbbá kiemelkedően fontos a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni és ezt az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani – tette hozzá.

Mint ismertette: az Ipar 4.0 – utalva a negyedik ipari forradalomra – az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak. A forradalmi átalakulás a szemünk előtt történik.

Ennek nyertese az lesz, aki puszta nézőből a folyamat alkotó résztvevőjévé válik.

Az államtitkár kiemelte: az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc, vagy előre diagnosztizálhatóak a meghibásodások, így elkerülhetőek a nem tervezett leállások. Emellett növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági szabályozásnak való megfelelés.

Az Agrárminisztérium (AM) államtitkára elmondta, hogy szerencsére az Ipar 4.0 bevezetése a hazai élelmiszeriparban is megkezdődött.

A kormány célja az Ipar 4.0 átállás folyamatának gyorsítása és elősegítése, ezzel is növelve a hazai élelmiszeripar EU-n belüli pozícióját.

A következő évtizedben ezek a megoldások nagyban hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez, ráadásul az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátok megoldására is megfelelő választ adhatnak – hívta fel a figyelmet.

agrotrend.hu / AM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés