2022.08.15., hétfő , Mária

Fenntarthatóság

2017. április 08. szombat • 16:03

Ismét mérgező anyag jön a Tiszába

Jövő hét elején elérheti a Tiszát a romániai zagy.

Egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba. Előzetes becslések szerint mintegy hatezer köbméternyi mérgező anyag került ki a természetbe az alatt a mintegy három és fél óra alatt, amíg a régi leürítő rendszeren keresztül ömlött a zagy a tározó völgyében folyó patakba, majd onnan az Aranyos folyóba.- írja a delmagyar.hu.

A gát alatt elhaladó vezeték völgy felőli végét ugyan lezárták nagy mennyiségű kővel és földdel, de szerdára már ezen is átszivárgott a szennyezett víz. Végleges megoldást  még nem találtak arra, hogyan akadályozzák meg a további szennyeződést. A baleset után mindenesetre nagy mennyiségű vizet engedtek a Topánfalva fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígították a szennyezést.

A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz. Hogy milyen hatással lesz a folyók élővilágára, azt egyelőre még nem lehet megjósolni. Döglött halakat mindenesetre nem láttak az Aranyosban. A szennyezés 200 kilométert tesz meg, ahol a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, mígnem Szeged közelében a Tiszába jut.

 Szinte mindent megölt a ciándugó

A román állam és az ausztrál Esmeralda közös tulajdonában álló Aurul bányavállalat a Nagybánya környéki fémbányák meddőhányóiból nyert ki aranyat és ezüstöt ciános kioldással. Ilyet a fejlettebb országokban már nem alkalmaztak 2000-ben.2000. január 30-án éjszaka 25 méteres szakaszon átszakadt az ülepítő gát, és 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Láposba, ahonnan a méreg a Szamosba és a Tiszába került. A mintegy 40 kilométer hosszan elnyúló ciándugó szinte mindent megölt a folyóban. Becslések szerint a Tisza magyarországi szakaszán több mint 1200 tonna hal pusztult el.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.