2019.05.25., szombat , Orbán

Fenntarthatóság

2018. december 02. vasárnap • 13:36

Javításra szorul a tápanyag felhasználás

Erősen forráshiányos a hazai agrárium, ráadásul a meglévő lehetőségeivel sem gazdálkodik jól a termelők egy jó része.

Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője szerint szerint a hazai gazdák tudásszintje és tápanyag-utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól, ahogyan a növényvédő szerek használatának gyakorlatában is számos hiányosság tapasztalható - írja a Magyar Idők.

A termelők jó része nem tudja, mennyi műtrágyát kellene kijuttatni a földekre - fotó: MTI

A felmérések alapján a legtöbb szántóföldinövény-termesztő a nyugati versenytársakénál jóval kevesebb műtrágyát használ. Sok esetben az eleve alacsony tápanyagmennyiség kijuttatásának időzítése és hatóanyag szerinti megoszlása sem jól átgondolt.

A Magro.hu piac­kutatása során a gazdák tíz százaléka nem tudta megmondani, milyen talajtípus található a földjén. A termelők hozzávetőlegesen negyven százaléka egyáltalán nem ismeri saját szántóföldjének az adottságait, így arról sincsenek adatai, hogy az adott területnek milyen a nitrogén-, a foszfor- vagy a káliumellátottsága.

– Találomra kiszórják a műtrágyát évről évre, miközben előfordulhat, hogy az egyik hatóanyag a szükségesnél több, így pénzkidobás, a másik pedig az optimálisnál kevesebb, így a potenciális termésmennyiségnél kevesebb gabona betakarítását eredményezi – emelte ki a szakember.

Hiába a gyártók és forgalmazók ajánlása és a bizonyítottan nagyobb hozam ígérete, a gazdák negyede nem végez őszi alaptrágyázást a kalászosoknál. A szegényes műtrágya-felhasználásnak pedig az a következménye, hogy míg a kukorica ötéves hazai termésátlaga hektáronként 6,9 tonna, Új-Zélandon 12 tonnát, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 11 tonnát takarítanak be egy hektárról a gazdák.

Ugyanez igaz a búzára is. Itthon a hektáronkénti termésátlag hozzávetőlegesen öt tonna, alig több, mint az 1970-es években, miközben az akkor velünk azonos szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart.

– Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy javítsunk a helyzeten – tette hozzá Németh István. Ezért a ­Magro.hu idén harmadszor rendez tudásmegosztó konferenciát a búza- és kukoricatermelő gazdáknak.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

A biztonságos repcetermesztés záloga

A biztonságos repcetermesztés záloga

Úgy véljük, hogy továbbra is érdemes repcét termelni,

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.