2019.08.18., vasárnap , Ilona

Fenntarthatóság

2019. február 04. hétfő • 10:19

Jobb és több tejért fejlesztenek szarvasmarha-takarmányt

A speciális készítmény előnyösen befolyásolná az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - olvasható a cég tájékoztatásába. 


A Hód-Mezőgazda Zrt. 2800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi - fotó: delmagyar.hu

A 3 éves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladja az 1 milliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez. Közölték:

az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívás a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás.

A fejlesztők a tervek alapján a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmányt állítanak össze, egyebek mellett az elterjedt pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők kiváltására. A várakozások szerint az új megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek, a többi közt a lecitinnek köszönhetően az energiapótlás mellett

előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

A Hód-Mezőgazda Zrt. évente 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.