2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Fenntarthatóság

2017. augusztus 18. péntek • 14:17

Erőteljesebb hangsúlyt kell kapnia minden szakpolitikában a fenntarthatóságnak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án „Fenntartható Gazdálkodás” címmel nagyszabású szakmai konferenciát tart. Az eseményen részt vesznek Kelet-Közép-Európa agrárkamaráinak szakemberei, továbbá a téma amerikai szakértői is.

Az elmúlt évtizedek során számtalan kihívással szembesült az agrárium, amelyek kezeléséhez elengedhetetlenné válnak a gyakorlatorientált kutatások és a majdani kutatási eredmények megfelelő adaptálása. Az innovatív megoldások feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelés és erdőgazdálkodás gazdaságilag, környezetileg és társadalmilag is fenntartható legyen.

Emellett az Európai Unió úgy alakította ki közös agrárpolitikáját, hogy az támogassa az olyan gazdálkodást, amely – az éghajlatváltozással összefüggésben – élelmezésbiztonságot nyújt és elősegíti Európa-szerte a vidéki területek kiegyensúlyozott, fenntartható fejlődését, beleértve a termelési viszonyok szempontjából legkedvezőtlenebb területek fejlődését is.

A fenntartható gazdálkodás során több követelménynek is eleget kell tenni.

Meg kell felelni a polgárok élelmiszerekkel kapcsolatos elvárásainak – elegendő mennyiségű, jó minőségű és biztonságos termékek széles választékát kell megfizethető áron kínálnia –, meg kell óvnia a környezetet, a gazdálkodónak pedig megélhetést kell biztosítania.

A fenntarthatóságnak a következő években minden szakpolitikában erőteljesebb hangsúlyt kell kapnia – különösen igaz ez az agrárpolitikára –,

hiszen az agrárium szereplői azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak a természeti erőforrásokkal, eredményességüknek fő meghatározója az azokkal való hatékony gazdálkodás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett annak érdekében, hogy a gazdálkodók az említett kihívásoknak megfeleljenek, versenyképesen és fenntartható módon tudjanak gazdálkodni. Ennek jegyében aktív alapító tagjai a BioEast-kezdeményezésnek, illetve ennek mentén képzelik el a 2020 utáni közös agrárpolitika megújítását is. Cél 

egy közös álláspont kialakítása a jövőt illetően, amely biztosítja Közép-Kelet-Európa versenyképességének javulását, egy minden szempontból fenntartható agrárgazdaság létrejöttét.

Az elkötelezettséget jelzi azt is, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. október 18-án a Magyar Tudományos Akadémián nagyszabású szakmai konferenciát tart a témában, „Fenntartható Gazdálkodás” címmel. Az eseményen a tervek szerint szó lesz többek között az USA agrárpolitikájáról és agrárinnovációjáról, az EU-ban elérhető agrárinnovációs támogatásokról, a BioEast-kezdeményezésről, az Európai Unió közös agrárpolitikájának jövőjéről, illetve a magyar agrárgazdaság helyzetéről és a KAP jövőjével kapcsolatos hazai álláspontról is.

A konferenciára többek között meghívták az osztrák, cseh, szlovák, lengyel, észt, lett, litván, román, bolgár, szerb, horvát és szlovén agrárkamarák elnökeit és szakértőit, a témában érintett hazai és külföldi vezető szakembereket, valamint a hazai társadalmi és szakmai szervezetek fő képviselőit. A felkért előadók: Sylvie M. Brouder professzor (Purdue Egyetem, USA – Indiana), David Kostelancik ideiglenes ügyvivő (Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége); Mihail Dumitru főigazgató-helyettes (DG AGRI), Flavio Coturni főosztályvezető (DG AGRI), Waldemar Kütt főosztályvezető (DG RTD), Pekka Pesonen főtitkár (Copa-Cogeca), Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium), Kovács Barna tanácsadó (BioEast).

A konferenciáról, illetve a programokról részletes tájékoztatás itt érhető el.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.