2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Fenntarthatóság

2023. március 19. vasárnap • 10:19

Kérésre sülhet el vadászpuska a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn. Erről Fekete István, a dél-balatoni vadgazdálkodási tájegység fővadásza tájékoztatott.

Ahogyan arról egy héttel ezelőtt beszámoltunk, a tóparti településen vaddisznók garázdálkodnak. Az állatok több szabadstrandot túrtak fel, dagonyázóhelyeket alakítottak ki és több helyen letaposták a nádasokat.


Fotó: patespinozac / Pixabay

Fekete István kiemelte, mivel a belterület nem része a vadászterületnek, ezért azon vadászati tevékenységet lőfegyverrel és csapdázással sem lehet végezni. A kilövésre viszont így is van lehetőség, amennyiben a helyileg illetékes rendőrség engedélyezi. Az eljárást bárki, az önkormányzat is kezdeményezheti, a végrehajtó azonban csak vadászfegyverrel rendelkező szakember lehet – mondta a tájegységi fővadász. Hozzátette, mivel a vaddisznók forgalmas üdülőhelyen vannak, ezért azokat kizárólag a téli és a kora tavaszi időszakban lehetne kilőni. A fegyver mellett érdemes lenne mobil és fix vadbefogókat is alkalmazni.

A tájegységi fővadász szerint azért van egyre több vad a településeken, mert a természetes élőhelyük csökken, folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson megy keresztül. A vaddisznónak, a rókának rendkívül jó az alkalmazkodóképessége, ezért egyre többször jelennek meg lakott területeken és azok közelében. Balatonmáriafürdőn az aszályos időjárás miatt több helyen is lecsökkent a vízszint, ami szintén növelte a vadak élőhelyét.

agrotrend.hu / Sonline, Marosi Gábor

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.