2022.10.03., hétfő , Helga

Fenntarthatóság

2017. szeptember 04. hétfő • 13:44

Kiszorítják az apróvadakat - a vaddisznók térnyerése már országos gond

Megkezdődött a gímszarvasbikára a vadászat a hét végén, az állomány minősége romlott. Az Országos Magyar Vadászkamara gátat akar szabni a nagyvadak elszaporodásának, főként a vaddisznók térnyerésének.

Több vadgazdálkodási problémát is orvosolni kíván az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Jámbor László, a szervezet elnöke. Hozzáfűzte: gondot okoz, hogy az apróvadállomány jelentősen csökkent, ezt a folyamatot meg akarja állítani a kamara. Pályázati források állnak rendelkezésre, hogy fejlesszék az apróvadak, a fácán, a fogoly, a nyúl élőhelyeit.

A kamara céljai harmonizálnak e tekintetben a természetvédőkkel, illetve a zöldítési elvekkel, azaz az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlattal.

E tevékenységet nehezíti ellenben a vaddisznók „randalírozása”. A nagyvadállomány létszámának növekedése amúgy is problémát jelent, ám míg a gímszarvas elszaporodása regionális jelenség például Somogy megyében, addig a vaddisznók térnyerése már országos gond.

A vaddisznók olyan mezőgazdasági területeket is birtokba vesznek, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik, illetve ahol apróvadak élnek, utóbbiak így kiszorulnak az adott élőhelyről.

Az OMVK elnöke hangsúlyozta: ez ellen mindenképpen tenni akarnak.

fotó:MTI

Vaddisznóra egyébként egész évben lehet vadászni, gímszarvasbikára szeptember elsejétől. Jámbor László megjegyezte:

a gímszarvasállomány minősége romlott, ezért került bele a vadászati törvénybe, hogy a hibás, azaz az idő előtti kilövést szankcionálják.

Az OMVK elnöke ugyanakkor úgy vélte: kelendő a külföldi vadászok körében Magyarország, a magyar vad, a gímszarvasbika esetében konkurencia lehet Erdély vagy Szlovákia, ám a dámbika vagy az őz elejtésében Európa élén állunk.

Jámbor László felhívta a figyelmet arra, hogy az OMVK jövő januártól átveszi a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum teljes körű működtetését a kormány döntése értelmében. Az elnök aláhúzta: a hatvani intézmény nem egyszerű múzeum lesz, hanem egy centrum, innen koordinálják majd a vadászati múzeumi hálózatot, például a soproni, a keszthelyi vagy a vásárosnaményi kiállításokat is. A hatvani vadászati múzeumban, amely a kormányhatározat szerint jövőre 231 millió forintból gazdálkodhat, interaktív kiállítást terveznek kialakítani, elsősorban a fiatalokra koncentrálva.

Az OMVK elnöke hozzátette:

nemcsak vadászatról lenne szó, hanem általában a természetről, az erdőkről, a halászatról is.

A kamarának már van egy programja, az „Ismerd meg a vadászatot”, amely a diákokra összpontosít. Számos információt kívánnak megosztani az érdeklődőkkel, például a vadászati törvény módosítása alapján már nemcsak solymászatra vagy íjvadászatra van mód Magyarországon, hanem agarászatra és elöltöltős fegyverrel való vadászatra is.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.