2022.10.04., kedd , Ferenc

Fenntarthatóság

2017. február 06. hétfő • 14:20

Kitúrják az öntözőberendezést - ki fogja be a vadat belterületen?

A vaddisznók okozzák a legnagyobb kárt a balatoni belterületeken, de a szarvasok, az őzek és a rókák is megjelentek az üdülőrégióban.

A tóparti önkormányzatok érdekképviseletét ellátó Balatoni Szövetség most megoldást keres arra, hogyan lehetne a vadakat saját életterükbe visszaszorítani, a szervezet Somogy, Veszprém, és Zala megyei polgármestereket, vadásztársaságokat és a hatóságokat is egy asztalhoz ültette a témában.

– Több önkormányzat keresett meg bennünket, mert nem csak a szántóföldeken és a veteményesekben okoznak kárt a beszabaduló vadak, de a belterületi ingatlanokon is megjelennek – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. – Feltúrják az üdülőingatlanok kertjeit, a gyepet és kitúrják az öntözőberendezést, kárt okoznak a szőlőültetvényekben, szinte már nem is félnek az embertől. A kocogni induló turisták is jelezték már, hogy útközben látták, amint a vaddisznó túrja az ingatlanok füvét. Legutóbb Keszthelyre szerveztünk fórumot, hogy tisztázzuk, milyen jogi lépéseket kell tenni a megoldás érdekében.

– A belterületen nincs szabály a vadgazdálkodásra, nincs egy olyan szervezet, amelyik jogosult lenne vadászni, vagy befogni az erdők állatait – összegzi a panaszokat Balassa Balázs. Nem lehet befogni és elejteni sem lehet az állatot, valamint a belterület vadászati tevékenység sem rendezett. – Sok az elhanyagolt ingatlan, ahol a rókák búvóhelyet találnak és vannak, akik etetik, így odaszoktatják az állatokat az ingatlan közelébe, aztán csodálkoznak, ha megrongálják a kerítést. – Óriási probléma, hogy a nádasok nincsenek levágva, amelyben télen búvóhelyet találnak és szaporodnak a vaddisznók, innen indulnak belterületre portyázni és élelmet kutatni. Úgy látjuk, hogy a vadásztársaságok felelőssége is, hogy ilyen mértékben hagyták elszaporodni a vadakat.

A Balatoni Szövetség első lépésben tisztázza az érintettekkel a megoldási lehetőségeket és nemsokára jogszabály-módosítási javaslattal állnak elő. Mint mondják: az önkormányzatokra, a vadásztársaságokra és a jogalkotókra is hárul feladat.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.