FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Fenntarthatóság

2018. július 24., kedd • 13:48

Kivágják az öreg erdőt, hogy fiatal fákat ültethessenek

Zöld lombok rejtekében látványos fakitermelés zajlik a napokban Kőtelek határában, a tiszai ártéren.

Közel öthektáros területen végeznek – szakszóval élve – véghasználatot, minek során kivágják a jól megtermett fákat. Az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat két ütemben folytatja itt a kitermelést. A július elején megkezdett munkálatokról a szoljon.hu számolt be.

Megkezdték az erdőség frissítését, a fakitermeléssel az ipar is jól jár - fotó: pixabay.com

A Tisza-gáton haladva, mi sem látszik a nagy munkából, legfeljebb a fűrészek és a munkagépek zaja árulkodik, hogy valahol a közelben, az erdőben tevékenykednek. Bentebb persze hangosabb a zaj, az út egy most formálódó vágástérre vezet, ahol rönkök sokasága és faforgács illata fogadja az oda látogatót.

– Túltartott nemesnyárállományt vágunk ki, melyet sokkal hamarabb kellett volna letermelni – mutatja a területet Luzsi József, a társulat elnöke.

Mivel azonban természetvédelmi területről van szó, a jogszabályok csak fokozatosan, kis darabokban engedik kivágni a fákat.

– Így ez az erdő természetvédelmi kényszeréből olyan kort ért meg, mikor már akkorára nőttek a fák, amekkorákat nehéz értékesíteni, hiszen ilyen nagy méretű faanyagnak a feldolgozására nem mindenütt képesek az országban. Így a hatalmas méretű fák ellenére ebből végeredményben jelentős jövedelemkiesésünk van – tájékoztat a tapasztalt szakember.

A nem kevesebb, mint harminckét-harminchárom éves fák – amiket amúgy húszéves korukban kellett volna kitermelni – negyven-negyvenkét méteres magasságig nyúlnak.

Látványnak szép, de az erdőgazdáknak nem öröm. Ennyi idős korra már a nemesnyár faanyaga is károsodik, minősége is jelentősen romlik szinte mindegyik törzs esetében.

Nincs könnyű dolguk a favágóknak - fotó: pixabay.com

Még a rönkök mozgatása is küzdelmes a túl nagy súlyuk miatt. Persze, a speciális munkagépek elbírnak vele, a fűrész is szorgosan dolgozik, szépen gyarapodnak a farakások.

Sarangba rakva, „köbözve” várják további sorsukat. A festékkel megjelölt rakást már számbavételezték, így tartják nyilván, mennyit termeltek a munkások, ez alapján történik a faanyag-elszámolás.

Aztán elszállítják őket, hogy valamelyik feldolgozóban raklapelem, bútorlap, paletta váljon majd belőlük.

– Ha egy ember odaáll egy fa mellé, akkor látszik igazán, milyen brutális a mérete. Meg is mértük az egyik törzsét: mellmagasságban 250 centiméteresnek bizonyult a kerülete – szemlélteti Luzsi József.

Amikor egy ilyen fa eldől, az olyan, mintha földrengés lenne, hiszen mindegyikük 5–6 tonna. A kitermelés nyomán látványos nyiladék keletkezik. Akár sajnálhatnánk is a kitermelt erdőrészt. Ám az így megüresedett terület nem marad parlagon.

A munka itt nem ér véget, a kitermelt fák helyére újakat ültetünk ősszel. Persze, hogy az idén ezt megengedi-e a természet, az időjárási viszonyok, azt még nem tudjuk – hangsúlyozza az elnök.

A kitermelési terület mellett is fiatal, ötéves fák növekednek rendezett sorokban. A sorközök olyanok, mint egy-egy zöld alagút. A lombkoronájuk a magasba nyújtózik.

Egyelőre nincs tennivaló a cseperedő fákkal. Ha majd az ágak záródása megkívánja, megnyesik őket, azaz az alsó gallyakat levágják, hiszen a feldolgozás szempontjából fontos, hogy ágtiszta legyen a törzs.

A most kitermelés alatt álló, több mint harmincéves nyárfáknak is szép egyenes, ágmentes a törzsük.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.