2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Fenntarthatóság

2021. július 21. szerda • 12:49

Költenek a vörös vércsék

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén ebben az évben is elvégeztük a vörös vércse állomány felmérését. Ellenőriztük a mintegy száz kihelyezett költőládát, valamint a többi, vércsék számára alkalmas természetes fészket.

Összesen 85 költőpárat számoltunk, ebből 69 költött a védett területen, a fennmaradó 16 pedig a környező, Natura 2000-es területeken. A párok közül 55 választotta a költőládákat, 30 pedig természetes (dolmányos varjak vagy szarkák által épített) fészekbe rakta tojásait. Ez az állomány megfelel az elmúlt évek átlagának, ugyanakkor jelentősen növekedett a természetes fészkekben költők aránya. A költőládák számát a jövőben sem kívánjuk növelni, csak a meglévőket karbantartani és a sérülteket pótolni - írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pxhere.com

A legnagyobb telep ezúttal is Körösnagyharsányban a Nagy-Sziken, Geszten az Iklód-pusztán, valamint Vésztőn a Mágor-pusztán volt. Mindhárom helyszínen 12 pár vörös vércse költött. A hűvösebb és csapadékosabb tavasznak is köszönhetően a mezei pocok állomány rendkívül meggyengült, így a párok elsősorban nagyobb testű rovarokat és gyíkokat zsákmányoltak. Éppen ezért meglepő, hogy viszonylag magas a fiókák száma, fészkenként általában 4-6, ennél kevesebbet csak néhány helyen találtunk.

A stabil vörös vércseállomány fennmaradásához hozzájárul az is, hogy az elmúlt években növekedett mind a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, mind a környékbeli magángazdálkodók jószágállománya. A legeltetett, rövidfüvű gyepeken a vércsék is könnyebben észreveszik a zsákmányul szolgáló kisemlősöket, ráadásul ahol több a jószág, ott több a rovar is.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.