2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Fenntarthatóság

2019. március 13. szerda • 14:32

Környezettudatosabb évek jönnek Európában

Az unió megerősíti a környezetvédelmi programjának 2021 utáni támogatását.

Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió (EU) Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlatpolitikai program finanszírozásának tekintetében, amely az unió következő, 2021-2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezi - közölte az Európai Bizottság (EB) szerdán.


2021-től 1,9 milliárd euróval többet szánnak a környezetvédelemre - fotó: Pixabay

Mint közölték, a finanszírozás elsősorban a környezetvédelemre és az éghajlatváltozás mérséklésére koncentrál azáltal, hogy az energiahatékonyság fokozásával és a megújulóenergia-használat arányának növelésével támogatja a tiszta energiákra való áttérést.

A program lesz az egyik olyan eszköz, amely lehetővé teszi az unió számára éghajlatpolitikai célkitűzéseinek megvalósítását és az arra irányuló törekvést, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

A 2021-től érvényes költségvetésből a jelenlegi javaslat szerint az unió a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépések támogatására LIFE-programja keretében 5,4 milliárd eurót szándékozik biztosítani.

Ez 1,9 milliárd euróval több a 2020-ig érvényes költségvetéshez képest.

Az új - 2021 után érvényes - LIFE program fő elemei között van

  • a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása és az éghajlatváltozás fokozottabb mérséklése,
  • a víz és a levegő minőségének védelme és javítása,
  • valamint az EU 2030-ig szóló éghajlat- és energiapolitikai keretének végrehajtása. 

A fentieken túlmenően az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás alapján vállalt kötelezettségeket is teljesíteni fogja az unió.

Nagyobb hangsúlyt kap a tiszta energiákra való áttérés támogatása,

amelynek keretében egy új alprogram fogja ösztönözni az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra irányuló beruházásokat és támogató tevékenységeket, különösen azokban az ágazatokban és Európa azon régióiban, amelyek mindeddig késlekedtek a tiszta energiákra való átállással. Ezekmellett a természet és biológiai sokféleség is nagyobb hangsúlyt kap.

Az úgynevezett "stratégiai természeti projektek" valamennyi tagállam esetében célirányosan arra törekednek majd, hogy a természetvédelemmel és a biodiverzitással kapcsolatos szakpolitikai célok más szakpolitikákban és finanszírozási programokban, így például a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén is érvényre jussanak. A megállapodást ezt követően az EP egészének és az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.