2022.12.08., csütörtök , Mária

Fenntarthatóság

2020. július 27. hétfő • 07:47

Környezettudatosság az oktatásban

Az új Nemzeti alaptanterv fontos célkitűzése, hogy a természet szeretetét az oktatásban is megjelenítse. Erről Rétvári Bence beszélt a Kemencei Erdei Múzeumvasút 20. születésnapján tartott ünnepségén – hangzott el az M1 Híradójában.

Az államtitkár kiemelte: a kormány igyekezett több tantárgynál speciális módon beépíteni a környezetvédő szemléletet az oktatásba, így a biológia és a földrajz mellett a mozgóképkultúra és médiaismeret és az etika oktatásába is - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Idén ősztől, ez a fajta szemlélet, nem csak a tematikus nyári táborokban, hanem az oktatásban is kiemelt szerepet kap. Az új és a korábbi alaptanterveket összehasonlítva látható, hogy a klímaváltozás, éghajlatváltozás kifejezések a 2003-as és a 2007-es alaptantervekben egyszer sem szerepeltek, míg a 2012-es és a 2020-asban összesen nyolcszor. Az új nemzeti alaptanterv fontos célkitűzése, hogy a természet szeretetét az oktatásban is megjelenítse.

Tantárgyakba épített környezetvédelem

Ez megjelenik a tudományos tárgyak hangsúlyában, másrészt osztálytermen belüli, és osztálytermen kívüli foglalkozásokban egyaránt, és ma már a környezetvédelmi oktatást nem úgy kell elképzelni, mint külön csak egy önálló óra, hanem igyekeztek a NAT-ben több tantárgynál speciális módon beépíteni a környezetvédő szemléletet.

A biológia és a földrajz mellett a mozgóképkultúra és médiaismeret, valamint az etika oktatásában is szerepet kap a környezetvédelem.

fotó: pixabay.com

A táborokban is megjelenik a környezetvédelem

A szemetelés tilalmára és a környezetvédelem fontosságára hívta fel a diákok figyelmét az egyik várpalotai ökoiskola tanára. A gyerekek az egy hetes Vízi vándor tábor második napján kirándultak a Rám-szakadék tanösvényhez.

A program során a vízitúrázás megismertetésén túl a táborvezető tanárok kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelem fontosságának is.

Vancsák Ferenc, biológia-testnevelés és környezetvédelem szakos tanár hozzátette: „Itt sokkal inkább a természetközeli életmóddal könnyebben rá tudjuk vezetni őket arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, illetve az elsőrendű cél nálunk a nevelésben nem az, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, hanem eleve előzzük meg a hulladék termelést. A táborozó gyerekek többsége szerint is fontos a környezet megóvása, mert nem mindegy, hogy milyen ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.”

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.